Eleanor Roosevelt opnieuw verkozen tot beste presidentsvrouw
Foto: photonews

Niet Jackie Kennedy of Hillary Clinton, maar Eleanor Roosevelt werd verkozen tot de beste Amerikaanse First Lady in de geschiedenis. Dat blijkt uit een rondvraag onder 242 historici en politieke wetenschappers. Michelle Obama eindige op de vijfde plaats.

Het onderzoek van de Amerikaanse Siena College werd al voor de vijfde keer uitgevoerd sinds 1982 en de vrouw van oorlogspresident Franklin D. Roosevelt (de enige president die ooit vier termijnen president bleef) kwam al elke keer helemaal bovenaan de lijst uit.

Volgens de onderzoekers, die geen cijfers bekendmaken, komt zelfs niemand in de buurt van het aantal stemmen dat Roosevelt in 1982, 1993, 2003, 2008 en 2014 verzamelde. De vrouwen werden beoordeeld op tien verschillende ‘kwaliteiten’, zoals moed en publiek imago, en Roosevelt - die wordt gezien als een sterk, politiek actief persoon die een onafhankelijk leven leidde van haar echtgenoot - kwam bij zes van de tien categorieën als eerste uit de bus.

Hillary Clinton wordt dan wel getipt als de voormalige presidentsvrouw met het meeste potentieel om zelf president te worden, maar moet wel twee plaatsen inleveren met de vorige ondervraging uit 2008 en blijft hangen op plaats zes in de favorietenlijst.

De huidige First Lady Michelle Obama komt binnen op de vijfde plaats en wordt voorafgegaan door Dolley Madison (4), Jacqueline Kennedy (3) en Abigail Adams (2). De top tien wordt vervolledigd door Ladybird Johnson op zeven, Betty Ford op acht, Martha Washington op negen en Rosalyn Carter op tien.