Francken pleit opnieuw voor sancties voor wie gedwongen repatriëring hindert
Foto: BDW

N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft enkele maanden geleden een wetsvoorstel ingediend dat het hinderen van een gedwongen repatriëring strafbaar maakt. Maar het voorstel heeft de parlementaire agenda nog niet gehaald. Dat zegt Francken in een reactie op de mislukte poging tot repatriëring zaterdag op de luchthaven van Zaventem.

FDF-parlementslid Gisèle Mandaila kwam daarbij tussenbeide en moest, samen met andere passagiers, het vliegtuig verlaten.<Mandaila zegt dat ze door de politie is geslagen en dient klacht in.

Francken zegt dat hij uit goede bron weet dat er geen geweld is gebruikt. 'Maar dit is de derde keer dat Franstalige, linkse politici een gedwongen uitwijzing onmogelijk maken'.

De N-VA’er diende eerder al een wetsvoorstel in dat het hinderen van een gedwongen repatriëring strafbaar maakt en dat dergelijke acties kan laten bestraffen met een administratieve sanctie. 'Politici moeten zich terughoudend opstellen', zegt Francken.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft een onderzoek gevraagd en eist sancties als er bij de uitwijzing fouten zijn gemaakt. 'De minister zou beter het verslag afwachten dat bij elke repatriëring sowieso opgemaakt wordt voor ze stelling inneemt', zegt Francken.