Brussels parlementslid en gewezen staatssecretaris Gisèle Mandaila (FDF) is zaterdag tussengekomen bij de poging tot repatriëring van een uitgewezen vrouw, op een vliegtuig naar Kinshasa. Samen met vier andere passagiers moest Mandaila het vliegtuig verlaten. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet laat het incident onderzoeken.

Op een vlucht van Brussels Airlines naar Kinshasa zat een vrouw die het land uitgewezen moest worden, maar die repatriëring ging na protest van andere passagiers niet door

Toen ik op het vliegtuig stapte, ween de de vrouw al, zegt Mandaila aan RTBF. 'Een politieman hield haar arm vast, maar ze raakte verdoofd door de pijn. Ik vroeg enkel om haar los te maken want ze zat nog vast met een riem, om zo haar hand vrij te hebben. Maar de politieman weigerde en zei: 'als de arm niet volstaat, gebruik ik handboeien.'

De onrust aan boord deed de piloot beslissen dat de repatriëring niet kon doorgaan. Intussen werden vijf passagiers, onder wie Mandaila, verzocht het vliegtuig te verlaten.

Mandaila wilde het vliegtuig niet verlaten zonder schoenen, maar dat werd haar geweigerd. In de celwagen kreeg Mandaila naar eigen zeggen van een agent nog een klap in het gezicht. 'Die agent moet een disciplinaire straf krijgen. Hij moet een opleiding krijgen om zijn zelfbeheersing te leren houden'

Tegen de vijf passagiers is proces-verbaal opgesteld. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft een onderzoek gevraagd. Als op het moment van de uitwijzing fouten gemaakt zijn bij de behandeling van de vrouw, dan moeten er sancties volgen, waarschuwde Milquet.

Volgens Klaartje Natens, woordvoerster van de federale politie, was het het gehuil en het geschreeuw van de vrouw, en niet de mishandeling door de politie, die een paar passagiers aangezet hebben om te protesteren.

Na de gebeurtenissen aan boord besliste de commandant om de vrouw die uitgewezen moest worden van het vliegtuig te halen. Het vliegtuig vertrok met anderhalf uur vertraging.

Gisèle Mandaila Malamba was in de paarse regering Verhofstadt II staatssecretaris voor het Gezin en Personen met een handicap.