Oekraïne laat laatste gevangen betogers vrij, toch opnieuw massabetoging gepland
Foto: EPA

In Oekraïne zijn de laatste 243 betogers die nog in de gevangenis zaten, terug vrijgelaten. Ze riskeren weliswaar nog steeds een gevangenisstraf als de oppositie niet een aantal bezette regeringsgebouwen terug verlaat.

De meer dan tweehonderd manifestanten die werden gearresteerd tussen 26 december en 2 januari hebben voorlopig huisarrest gekregen, maar riskeren nog steeds een gevangenisstraf.

President Viktor Janoekovitsj vraagt de oppositie uiterlijk tegen maandag enkele bezette gebouwen (waaronder het stadhuis) te verlaten en barricades in het centrum van Kiev weg te halen, pas dan wordt de amnestiewet die de betogers vrijwaart van gerechtelijke vervolging van kracht. De oppositie is echter niet opgezet met de tegemoetkoming van Janoekovitsj en eist dat de betogers worden vrijgelaten zonder extra voorwaarden.

‘Mensen zijn vrijgelaten uit de gevangenis, maar krijgen huisarrest. Er hangt hun een strafzaak boven het hoofd. Dit is geen amnestie’, aldus Rostislav Pavlenko van oppositiebeweging Oedar van Vitali Klitsjko. Zondag staat een nieuwe massabetoging op de agenda.