De elektrische fiets zet zijn opmars voort. Eén op de acht fietsen in ons land zijn op dit moment elektrisch. Vooral senioren rijden ermee. Omdat zij kwetsbaarder zijn in het verkeer dan andere fietsers, worden voor hen speciale fietscursussen georganiseerd. Die zijn een enorm succes: voor de komende maanden zijn al 6000 mensen ingeschreven.


In 2013 werden in België ongeveer 50.000 nieuwe elektrische fietsen verkocht. Het is echter niet eenvoudig om het rijden met een elektrische fiets onmiddellijk onder de knie te krijgen. Zo is het zeker voor oudere fietsers soms moeilijk terug te wennen aan de hogere snelheid. Ook het op- en afstappen vergt enige aanpassing.

Daarom organiseert Okra Sport cursussen Veilig Elektrisch Fietsen. Sinds het begin van 2014 zijn al 113 cursussen ingericht door de lokale trefpunten van de organisatie. In totaal zouden zo'n 6.000 senioren de komende maanden een dergelijke opleiding volgen. Die opleiding is deels theoretisch, maar de 55-plussers krijgen ook de kans om proefritjes te maken met een elektrische fiets

De Vlaamse regering trekt voor het project 90.000 euro subsidies uit. Vlaams minister Hilde Crevits merkt op dat senioren heel kwetsbaar zijn in het verkeer. Een studie wees uit dat in 2012 drie van de vier fietsdoden ouder dan 55 jaar waren.

'Het is belangrijk dat senioren blijven bewegen en actief blijven. Dat is goed voor de gezondheid en om het sociaal isolement tegen te gaan. Senioren zijn echter kwetsbaar in het verkeer. Daarom nemen we specifieke verkeersveiligheidsmaatregelen voor hen', aldus minister Crevits.