Wie zijn droomhuis heeft gekocht is er helaas niet vanaf met gewoon de aankoopprijs. Hou er bij het opstellen van je budget rekening mee dat je ook hiervoor wat geld zult moeten uittrekken:
- Registratierechten: wie een bestaande woning koopt, moet verplicht langs bij de notaris. Voor het officialiseren van de verkoop is een vergoeding verschuldigd afhankelijk van de ligging en het type huis. Zo zijn de registratierechten in Brussel 12,5 procent, en in Vlaanderen 10 procent. In sommige gevallen, het zogenaamd 'klein beschrijf' is dit slechts 5 procent.
- Bereken de registratierechten van uw woning met onze simulator - BTW: voor wie een nieuwe woning bouwt, geldt dat principe niet. Maar op het bouwen van de woning is wel 21 procent BTW verschuldigd. Op de bouwgrond zijn ofwel registratierechten, ofwel BTW te betalen. Dit hangt af van de specifieke bouwgrond.
- Bereken de BTW en/of registratierechten van uw nieuwbouwwoning met onze simulator - Notariskosten: bij de registratierechten is het honorarium van de notaris niet inbegrepen. Dit is een percentage op de verkoopprijs, of de prijs van de bouwgrond en de voorziene bouwkosten. Hoe hoog dit percentage is, hangt af van de precieze prijs.
- Bereken de notariskosten voor uw woning - Leningaktekosten: Bijna iedereen die een huis koopt, sluit ook een hypothecaire lening. Ook de registratie daarvan kost geld. Reken voor een lening van 150.000 euro op zo'n 4.000 euro.
- Extra aankoopkosten: Om de verkoop tot stand te laten komen, is het soms nodig om experten in te schakelen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn om de grootte van een perceel precies op te meten. Deze kosten zijn meestal niet inbegrepen.
- Aansluitkosten: Bij oude woningen en op nieuwbouwpercelen zijn in sommige gevallen niet alle voorzieningen in orde. Zo kan het dat u nog moet zorgen voor een kabelaansluiting. Dit zijn meestal wel kleinere kosten, maar u doet er goed aan om op voorhand in te schatten wat voor werken er daar nog moeten gebeuren.
- Renovatiekosten: De kosten voor het verbouwen van een bestaande woning zijn de allermoeilijkste om in te schatten, en helaas is er geen realistische hapklare formule. Veel hangt af van de eigen voorkeuren, maar er zijn een paar zaken waar je niet onderuit kan.
- Een aantal tips om uw renovatiebudget goed in te schatten