Toch geen derde plaats voor Van de Putte?
Fatma Pehlivan Foto: ema

Op een nieuwe ontwerplijst voor de Oost-Vlaamse Kamerlijst van SP.A gaat de derde plaats dan toch niet naar Aalstenaar Sam Van de Putte. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens de krant zou de derde plaats naar de Gents-Turkse politica Fatma Pehlivan gaan.

Eerder deze week raakte bekend dat de jonge Aalstenaar Sam Van de Putte de derde plaats op de Kamerlijst zou krijgen in Oost-Vlaanderen. Van de Putte leidde het verzet tegen bestuursdeelname in Aalst en kreeg daarbij de steun van het partijhoofdkwartier. Die beslissing was niet naar de zin van voormalig staatssecretaris Bruno Tuybens. Volgens Tuybens zette de SP.A zijn derde zetel in de Kamer op het spel door Van de Putte naar voor te schuiven.

Enkele dagen later lijkt de lijstvorming bij SP.A een nieuwe wending te nemen. Volgens Het Nieuwsblad zou de Gents-Turkse politica Fatma Pehlivan nu de derde plaats krijgen en moet Van de Putte tevreden zijn met een plaatsje als opvolger. De partij rekent erop dat Pehlivan duizenden stemmen van Gentse Turken binnenhaalt.

Voor Bruno Tuybens zou een plaatsje als lijstduwer weggelegd zijn, maar dat Pehlivan de derde plaats zou krijgen, vindt hij echter evenmin een goede oplossing. ‘Pehlivan is wel sterker dan Sam, maar door opnieuw iemand uit Gent te kiezen, is het regionaal evenwicht verstoord. Bovendien komt ook zij uit een stad. Wie zal de landelijke kiezers naar zich trekken?’

De Oost-Vlaamse Kamerlijst wordt getrokken door Karin Temmerman. Op de tweede plaats staat Dirk Van der Maelen. Maandag maakt SP.A de definitieve lijsten bekend.