In stemhokje zijn sociaal-economische thema's belangrijkst
Belangrijkste onderwerpen die stemgedrag richting geven Foto: ds
Bij de federale verkiezingen van 2010 was de staatshervorming voor twintig procent van de Vlaamse kiezers bepalend voor hun stem. 'Maar bij veel kiezers wordt het belang dat ze aan de staatshervorming hechten, ingegeven door sociaal-economische redenen', zegt onderzoeker Marc Swyngedouw (Ipso, KU Leuven).

In het lijstje van bepalende thema's voor het stemgedrag, staat de staatshervorming op plaats negen. Bijna twintig procent van de kiezers liet er zich in 2010 door leiden.  Dat blijkt uit een groot onderzoek uitgevoerd door Marc Swyngedouw, Koen Abts en Jolien Galle (KU Leuven). 

Werkgelegenheid en tewerkstelling, pensioenen, gezondheidszorg, justitie of economie en financiën zijn belangrijker. 'Maar het belang dat kiezers hechten aan de staatshervorming wordt ingegeven door sociaal-economische redenen', zegt Swyngedouw. En niet door nationalistische gevoelens.

Dat moet blijken uit andere cijfers: slechts vier procent van de Vlamingen vindt een splitsing van België een urgente kwestie. Een op de acht Vlamingen was in 2010  voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen op termijn. Dat tegenover 2,5 procent in 2003. Ook het deel dat weer een unitair België wil, stijgt, van 9,5 procent in 2003 tot 13,8 procent in 2010.