Dat ons land de euthanasiewet wil uitbreiden naar minderjarigen, zorgt in het buitenland voor verbolgen reacties. Een Amerikaanse nieuwszender noemt het onze ‘cultuur des doods’ en vergelijkt het zelfs met Koning Leopold, “die in Congo destijds de handen van de inwoners liet afhakken.'

Deze straffe uitspraken komen van het Christian Broadcasting Network (CBN), een religieuze en zeer conservatieve nieuwszender. Meer dan vier minuten wijden ze aan het “schokkende verhaal in België, waar mensen zelfs euthanasie laten plegen na een mislukte seksoperatie of omdat ze blind zijn.”

Echt genuanceerd en objectief kan je deze reportage niet noemen. Maar ook bij het grote CNN reageren ze geschokt. Toen de Senaat het voorstel vorig jaar goedkeurde, had de zender al een kritisch interview met Jean-Jacques De Gucht, die zelf een voorstander is van het voorstel.

In de Kamer is gisteravond een ultiem debat gehouden over de uitbreiding van de euthanasiewet naar wilsbekwame minderjarigen. Daarin hebben de meerderheidspartijen CD&V en CDH zwaar uitgehaald naar de oppositiepartijen N-VA en Groen, dat samen met de andere regeringspartijen voor de wet stemt. Deze namiddag wordt er gestemd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in