El Bulli klaar voor comeback
Foto: pn
De Spaanse topchef Ferran Adrià sloot in 2011 nog de deuren van 's werelds beroemdste restaurant El Bulli, omdat hij wilde stoppen op een hoogtepunt. Op pensioen ging hij niet, want zijn plannen voor een elBullifoundation krijgen stilaan meer vorm.

Met de elBullifoundation hoopt Adrià, die de moleculaire keuken op de kaart heeft gezet, het oorspronkelijke gebouw van zijn restaurant om te vormen tot een voedingsmuseum en culinair creativiteitscentrum.

Adrià, die het project elBulli 1846 doopte, wilde zijn nieuwe paradepaardjes eigenlijk dit jaar nog openen, maar schuift die datum nu vooruit naar 2016.

Bezoekers zullen er ook de mogelijkheid krijgen om te dineren: ‘Zo’n twintigtal dagen per jaar krijgen bezoekers toegang tot het restaurant en onze creatieve gerechten. De helft van de toegangskaartjes zullen ze gratis kunnen winnen via loting', aldus Adrià.

De chef-kok wil ook een BulliPedia oprichten, een creatief archief dat alle kennis over de geschiedenis van het koken zal rangschikken en bijhouden opdat het zo hopelijk chefs van over de hele wereld kan inspireren.