TV-BLOG. 'Arm & rijk': Hongerig naar meer inzicht
Jan Leyers in Sao Paulo: wie interessante verklaringen verwacht over de kloof tussen arm en rijk, blijft op zijn honger Foto: vrt
‘Ik kijk altijd enkele jaren vooruit’, zei Jan Leyers gisterochtend op de radio. ‘Twee jaar geleden voelde ik dat de kloof tussen arm en rijk binnenkort aan de orde zou zijn.’ En hij heeft gelijk, vandaag kunnen politici scoren door zich op te winden over de exorbitante bonussen van de zakenlui.

De nieuwe reeks waarin Jan Leyers de hoofdrol speelt, kon op geen beter moment komen. De komende weken bezoekt Leyers acht steden waar de wereld van de armen en de rijken mijlenver van elkaar ligt, terwijl ze misschien buren zijn.

De Braziliaanse stad Sao Paulo is het eerst aan de beurt. De stad is met zijn twintig miljoen inwoners een van de vijf grootste steden ter wereld. De boulevard Oscar Freire is dé plek in Latijns-Amerika om schoenen te gaan kopen. De duurste straat van het continent. Leyers’ interviewee – die van de schoenen – heeft enkele jaren geleden haar appartement in de steek gelaten nadat ze door zes gewapende mannen was overvallen. Sindsdien woont ze met haar man en kind, meid en nanny in een gated communitydie door 130 camera’s wordt bewaakt. ‘Ik wil geen gevangene zijn’, zegt ze, ‘maar zo moeten de rijken in Brazilië wonen.’

Als ik Leyers mag geloven, dan zijn de rijke inwoners van Sao Paulo doodsbenauwd. De man die auto’s omtimmert tot gewapende pantsers, doet gouden zaken.

Leyers is dan ook op zijn hoede bij zijn eerste bezoek aan de favela, de plek waar de armen samenhokken. Maar nee hoor, het valt allemaal reuze mee. De meeste inwoners blijken warm en sympathiek te zijn. Ja, het is er best gezellig, alleen jammer dat de politie er geregeld op los schiet.

Leyers stopt ook bij enkele krotten die zich aan de rand van een drukke verkeersweg hebben genesteld. Het zijn de schuiloorden van enkele arme families die de eindjes amper aan elkaar kunnen knopen.

‘Disgust’, zegt een betoger als Leyers hem vraagt hoe hij over de ongelijkheid in zijn land denkt. En daar moeten we het mee stellen. Nergens in de reportage peilt Leyers naar de oorzaken van de grote kloof tussen arm en rijk, nergens probeert hij uit te leggen hoe het komt dat de twee opeenvolgende linkse presidenten van Brazilië er niet in slagen om de levensstandaard van de armen te verbeteren. En dat is een gemiste kans.

Arm en rijk is helaas vooral kijken naar de rijkdom van de enen en de miserie van de anderen. Dit soort televisie is het handelsmerk van Leyers. Hij snijdt prangende thema’s aan, vindt boeiende sprekers en bezoekt interessante plaatsen, maar dan komt hij zelden verder dan de clichés.

Ik zou zeggen: een perfect programma voor Eén. Helaas staat het op Canvas geprogrammeerd. En dan blijft een meerwaardezoeker op zijn honger zitten.

‘Arm & rijk’, elke woensdag om 21.35 uur op Canvas