Kamer keurt uitbreiding euthanasiewet goed
De Gucht, een van de bezielers van de uitbreiding Foto: BELGA

Met 86 stemmen voor, 44 tegen en 12 onthoudingen heeft de Kamer vandaag het euthanasiewet uitgebreid voor wilsbekwame minderjarigen. Dat gebeurde met een wisselmeerderheid van SP.A, PS, MR, Open VLD, de groenen en N-VA.

De parlementsleden mochten, zoals meestal bij ethische kwesties, los van de partijlijn stemmen. De stemming werd nog verstoord door een jongeman op de publiekstribune, die 'moordenaars' naar het halfrond riep. Maar het hield de parlementsleden niet tegen om met een ruime meerderheid de uitbreiding goed te keuren.

In de praktijk betekent dit dat euthanasie binnenkort mogelijk zal zijn voor 'oordeelsbekwame' minderjarigen die zich in een 'medisch uitzichtloze toestand bevinden van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden'. 

Dat lijden moet het gevolg zijn van 'een ernstige en ongeneeslijke aandoening die veroorzaakt werd door een ongeval of ziekte’.

CD&V

Dat een wisselmeerderheid, zonder CD&V en CDH, de wet zou goedkeuren is geen verrassing, dat gebeurde eerder ook al in de Senaat. Van meet af aan kantten CD&V en CDH zich tegen de uitbreiding van de euthanasiewet van 2002. CD&V toonde zich eind 2013 wel bereid om euthanasie toch in bepaalde gevallen toe te laten voor minderjarigen – zij het niet van harte. Maar de tekst die ter stemming voorlag in de Senaat ging te ver.

Donderdag deed Sonja Becq (CD&V) nog een ultieme oproep aan haar collega's: 'Wie kan mij vertellen hoe een kind zich zijn eigen dood voorstelt? Kunnen wij voorkomen dat een kind anticipeert op de verscheurende gevoelens van zijn ouders?'

Hans Bonte van SP.A liet verstaan dat zijn partij vooral een waardig einde van het leven willen bieden aan mensen, zonder juridisch in de problemen te komen. Kristof Calvo van Groen zei dat er een maatschappelijk draagvlak voor was en daarom zinvol was. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig