Twee Belgen op shortlist modeprijs luxeconcern LVMH
Bruno Pieters en Tim Coppens

Het Franse luxeconcern LVMH maakte vandaag de shortlist voor hun nieuwe modeprijs bekend. Onder de dertig gelukkigen ook twee landgenoten: Tim Coppens en Bruno Pieters. Eind deze maand worden de tien finalisten bekendgemaakt, die kans maken op een geldprijs van 300.000 euro.

De LVMH Young Fashion Designer Prize werd in het leven geroepen door het gelijknamige Franse luxeconcern, het moederbedrijf van grote modebedrijven zoals Louis Vuitton en Dior. Door een wedstrijd te lanceren, hoopt het bedrijf modetalenten te kunnen recruteren. De winnaar krijgt niet alleen een beurs van 300.000 euro, maar ook een jaar begeleiding.

Ontwerpers wereldwijd - tussen achttien en veertig jaar oud, en met minstens twee confectiecollecties op hun palmares - konden zich tot begin deze maand inschrijven. Uit die 1.221 inzendingen werd een shortlist van dertig kandidaten opgesteld.

Geen makkelijke opdracht volgens initiatiefneemster Delphine Arnault (dochter van de bekende Franse miljardair en huidig vicedirecteur-generaal bij Louis Vuitton), die verbaasd was door het groot aantal geïnteresseerden en de kwaliteit, zo liet ze weten aan Women's Wear Daily.

Twee Belgen op shortlist

En we mogen trots zijn, want onder die dertig gelukkigen zien we ook de namen van twee landgenoten blinken: Honest By (het label dat Bruno Pieters begin 2012 lanceerde waarbij hij volledig transparantie nastreeft inzake productiekost van de kleding) en Tim Coppens, die in 2011 zijn eerste eigen collectie lanceerde vanuit New York.

Een derde uitverkorene met een Belgisch tintje is Minju Kim, de Zuid-Koreaanse die vorig jaar afstudeerde aan de Antwerpse Modeacademie en in 2013 de H&M Design Award won. Op de shortlist staan nog meer bekende namen zoals Simone Rocha en Meadham Kirchhoff, maar ook minder bekende ontwerpsters.

Acht topontwerpers in jury

De dertig kandidaten worden op 26 en 27 februari verwacht in Parijs (waar op dat moment de modeweek plaatsvindt) om acht silhouetten uit hun meest recente collectie voor te stellen op het hoofdkantoor van het luxeconcern.

Veertig experts uit de modewereld - onder wie Carine Roitfeld, fotograaf Patrick Demarchelier en de Belgische stilist Olivier Rizzo - zullen met de ontwerpers spreken en hun collecties beoordelen, om zo tien finalisten te selecteren.

Die tien zullen later dit jaar, eind mei, een twintig minuten durende presentatie moeten geven voor een jury waarin enkel topontwerpers zullen zetelen, zoals onze eigenste Raf Simons, momenteel creatief directeur bij het Franse modehuis Dior.

Simons krijgt het gezelschap van Marc Jacobs, Nicolas Ghesquière, Phoebe Philo, Humberte Leon en Carol Lim, Riccardo Tisci en Karl Lagerfeld. Deze acht topontwerpers zullen uiteindelijk beslissen wie de winnaar wordt.