‘Schotland onafhankelijk? Geen pond meer’
De Britse minister van Financiën Osborne. Foto: AP

Als Schotland onafhankelijk wordt, verliest het de Britse pond als munteenheid. Dat heeft de Britse minister van Financiën, George Osborne, in de Schotse hoofdstad Edinburgh bevestigd.

Op 18 september moeten de Schotten zich in een referendum uitspreken over de onafhankelijk. In de blauwdruk over de toekomst van Schotland, die de Schotse nationalisten van de Schotse Nationale Partij (SNP) eind vorig jaar hadden voorgesteld, staat dat een onafhankelijk Schotland het Britse pond als munteenheid zou behouden, maar dat is buiten de drie grote partijen van het Verenigd Koninkrijk gerekend.

De Conservatieven, Labour en Liberaal-Democraten zijn het eerder deze week eens geworden dat als de Schotten kiezen voor de afscheiding, ze de Britse pond als munteenheid verliezen. De Britten willen de Schotten duidelijk bang maken. Volgens SNP zou het wel te riskant of te duur zijn om aan te sluiten bij de eurozone of een eigen munt te creëren.

Ook premier David Cameron waarschuwde de Schotten vorige week al om te kiezen voor onafhankelijkheid. ‘Ik zou het niet te kunnen verdragen Groot-Brittannië uiteen te zien vallen.’

In de laatste peiling van YouGov voor de tabloid The Sun zei 34 procent van de Schotten voor onafhankelijkheid te zullen stemmen, terwijl 52 procent ‘neen’ zal zeggen.