6 vragen over de nieuwe euthanasiewet
Foto: Herman Ricour

In de Kamer werd donderdagmiddag gestemd over het voorstel om euthanasie in de toekomst ook toe te laten voor oordeelsbekwame minderjarigen. De wet werd met ruime meerderheid goedgekeurd.

Waarover gaat het?

De uitbreiding moet euthanasie mogelijk maken voor wilsbekwame minderjarigen die zich in een ‘medisch uitzichtloze toestand bevinden van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden’. Lijden dat niet gelenigd kan worden, en dat ‘het gevolg is van een ernstige en ongeneeslijke aandoening die veroorzaakt werd door een ongeval of ziekte’.

Wat zit er niet in de wet?

De wet zegt niks over euthanasie voor dementerenden, die zowel de SP.A’ers als de meeste liberalen ook willen toelaten. Meestal wordt die term vervangen door mensen met een ‘neuro-degeneratieve aandoening’ of met een ‘ongeneeslijke en onomkeerbare hersenaandoening’. Het potentieel toepassingsgebied is veel groter dan bij de minderjarigen, maar het probleem is dat er geen consensus over bestaat. Noch over de term, noch over de concrete afbakening ervan en de voorwaarden.

Wie stemt voor het voorstel?

De Kamer keurde de wet donderdagavond zoals verwacht goed met een, net zoals in de Senaat, van socialisten, liberalen, groenen en de N-VA. Bij de Vlaams-nationalisten zullen zich wel een pak Kamerleden onthouden. Net zoals bij een reeks andere fracties kunnen de parlementsleden immers in eer en geweten stemmen en zijn de politici niet gebonden aan het standpunt van hun fractie. Zo drukken bij de groenen en Franstalige liberalen enkelen zelfs op de rode knop.

Wat zeggen de tegenstanders?

Terwijl een groep kinderartsen voor een uitbreiding van de wet is, schermen de tegenstanders onder meer met het argument dat er geen vraag is naar kindereuthanasie. De artsen vinden dat die uitbreiding niet nodig is, omdat er nu al genoeg middelen zijn om het lijden van de kinderen te verlichten.

Volgens de tegenstanders was er ook onvoldoende ruimte voor reflectie over de nieuwe wet en werd de wet in een drafje door het parlement gejaagd. Zo werd de wet niet naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Over één ding zijn alle kinderartsen het eens: het aantal zieke minderjarigen dat vraagt om te mogen sterven, is op één hand te tellen.

Hoe reageert de rest van de wereld?

De stemming over het wetsontwerp krijgt heel wat aandacht in de buitenlandse pers. Onder meer CNN, Reuters en AP zijn naar Brussel afgezakt om verslag uit te brengen over de stemming. Ook vanuit het buitenland werd geprobeerd om de ondertekening van de wet tegen te houden. Een Canadese huisarts stuurde een videoboodschap waarin zijn 4-jarige dochter, genezen van een hartafwijking, de Belgische koning Filip oproept om de wet niet te ondertekenen. De wet geldt echter niet voor peuters en kleuters.

Gaat koning Filip de wet ondertekenen?

Ja. Niets wijst er op dat de koning de wet niet zou ondertekenen. Er bestaat ook een draagvlak voor de wet onder de bevolking. Uit een peiling van RTBF bleek in oktober dat drie op de vier Belgen euthanasie bij minderjarigen zonder hun instemming aanvaardbaar vindt. In 1990 weigerde de toenmalige koning Boudewijn de abortuswet te ondertekenen. Hij trad toen 36 uur af.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig