Bpost boekt meer winst dankzij pakketbezorging
Foto: BELGA

Postbedrijf bpost heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 287,9 miljoen euro. Dat is bijna twee derde meer dan in 2012. De verwachte daling van het brievenvolume werd meer dan gecompenseerd door een toename bij de verdeling van pakketten. Dat blijkt uit voorlopige jaarresultaten die bpost dinsdag publiceerde. De jaaromzet steeg lichtjes, tot 2,44 miljard euro.

De nettoresultaten worden deels beïnvloed door eenmalige items, zoals een boete van de Europese Commissie in 2012 en de winst uit de verkoop van een deel van Certipost vorig jaar. Daarom geeft bpost ook ‘genormaliseerde’ resultaten, waar die eenmalige items uitgefilterd zijn. Volgens die berekeningen kwam de nettowinst vorig jaar uit op 273,3 miljoen euro, nog steeds een vijfde meer dan in 2012.

‘De impact van de daling van het postvolume op de inkomsten bleef matig en werd meer dan gecompenseerd door de groei die werd opgetekend bij de pakketten’, zegt bpost-topman Johnny Thijs in een persbericht. De volumes binnenlandse post daalden zoals verwacht met 4,2 procent, maar een prijsstijging begin 2013 verminderde de impact daarvan. Dankzij het succes van internetverkoop kon bpost wel fors meer pakketten bezorgen. Tijdens de eindejaarsperiode lag dat volume zelfs bijna 13 procent hoger dan eind 2012.

‘Ik ben blij dat de stipte uitvoering van onze strategie, in een moeilijk economisch klimaat, in 2013 opnieuw resulteerde in een verbetering van de rendabiliteit’, zegt Thijs nog. Het bedrijf dat eind juni naar de Brusselse beurs trok, stelt een brutodividend voor van 1,13 euro per aandeel. Daarvan werd in december al 0,93 euro uitgekeerd via een interimdividend.

Bpost verwacht dat het brievenvolume dit jaar nog sneller zal afnemen (-5 procent, tegen -4,2 procent in 2013). De pakkettenvolumes zouden daarentegen forser groeien dan vorig jaar. Daardoor zouden de operationele resultaten minstens gelijkaardig moeten zijn. Er zouden circa 800 voltijdse equivalenten het bedrijf verlaten. In 2013 daalde het personeelsbestand van bpost al met 1.082 voltijdse equivalenten, waardoor er aan het einde van het jaar ruim 25.000 overbleven.

Bpost maakt op 26 maart de definitieve jaarresultaten bekend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in