Er is onvoldoende landbouwgrond om ons lokaal te voeden
Foto: Dieter Tielemans

De Vlaming eet gemiddeld 2,8 kg per dag en hij/zij heeft 1.282 vierkante meter grond nodig om zijn/haar voedsel te produceren. Dat zijn enkele van de resultaten van een onderzoek naar de voedsel-voetafdruk van de Vlaming.

Het gaat om een theoretische denkoefening van Sylvie Danckaert, Joeri Deuninck en Dirk Van Gijseghem van het departement Visserij en Landbouw van de Vlaamse overheid.

Uitgangspunt van de denkoefening is de vraag: hoeveel ruimte is er theoretisch nodig in Vlaanderen om wat wij vandaag consumeren ook lokaal te produceren? Wat is met andere woorden onze 'food footprint'?

Bron voor de berekeningen is de Belgische Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid in 2004. Daaruit blijk dat de 6 miljoen Vlamingen samen zo’n 6,4 miljard kilogram per jaar eten en drinken. Dat is per Vlaming een consumptiegemiddelde van 2,79 kg per dag.

Daarna zijn de voedingsproducten omgezet naar landbouwproducten door niet-lokale producten te vervangen door lokale producten (bijvoorbeeld vervangen van rijst door aardappelen) en de samengestelde producten te ontleden (bijvoorbeeld frisdrank bevat fruit en suikers).

Uit de berekeningen blijkt dat er voor het plantaardige voedsel van de Vlaming een ruimtebeslag nodig is van 222.700 hectare. Het totale ruimtebeslag voor diervoeders wordt geschat op 586.000 ha. Theoretisch is een totaal ruimtebeslag van 808.700 ha nodig om de Vlaming te voeden. Dat komt overeen met 1.282 m² per inwoner.

De effectief beteelde oppervlakte in Vlaanderen bedroeg anno 2011 zo’n 665.500 ha. Dat betekent dat er uitgaand van het huidige consumptiepatroon in Vlaanderen onvoldoende landbouwgrond voorhanden is om de Vlaming lokaal te kunnen voeden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig