Syrisch regime ondervraagt mannen uit Homs
Beeld van de evacuatie op 10 februari Foto: AFP

De Syrische autoriteiten houden 336 mannen vast die Homs verlaten hebben. De gesprekken verlopen onder ‘algemeen toezicht’ van de VN, maar niet in het bijzijn van de VN of een andere, neutrale partij.

In totaal verlieten zo’n 1.132 Syriërs de stad Homs tijdens het ‘humanitair bestand’ van de voorbije dagen. Er vloeit ook humanitaire hulp binnen in het oude stadsgedeelte, dat al meer dan anderhalf jaar omsingeld is door de troepen president Bashar al-Assad.

De evacuatie verliep de voorbije dagen in een sfeer van angst. Mortiergranaten werden na aankomst van de VN afgevuurd op rebellen van het Vrije Syrische leger, de VN zelf en op burgers. De evacuaties zijn later toch kunnen doorgaan en gisteren geraakte ook voedsel tot in de stad.

Aanvankelijk was het enkel de bedoeling dat vrouwen, kinderen en mannen boven de 55 - de rest zijn terroristen voor het Syrische regime - geëvacueerd zouden worden. Maar ook mannen onder de 55 konden uiteindelijk de stad verlaten, mits een soort ‘juridische screening’. De gouverneur van Homs Talal al-Barazi zegt dat zo’n 100 mannen ondervraagd en weer vrijgelaten zijn, maar de VN spreekt van slecht 41 vrijgelaten mannen.

De gesprekken gaan door in een school, onder de ‘algemene supervisie’ van de VN. ‘We kennen iedereen daar’, zegt woordvoerster van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, Melissa Fleming. ‘De UNHCR is aanwezig in de school, maar woont de verhoren niet bij.’

Ondervoeding

Het humanitair bestand in Homs is het enige echte resultaat van de vredesgesprekken in Genève, die nu in de tweede rond zitten deze week. De geëvacueerden waren erg zwak en vertoonden tekenen van ondervoeding.

‘Een man zei dat hij een week overleefde met een lepel bulgur (graanproduct, red.)’, zegt woordvoerster van het Wereld voedsel programma Elisabeth Byrs. ‘Mensen zeiden dat ze overleefden op gras, olijven, meel en bladeren.’ De VN weet op dit moment niet hoeveel mensen er nog in het oude deel van Homs leven. Naar schatting gaat het om 2.500 inwoners.