‘Yoghurt beste wapen in strijd tegen diabetes type 2’
Foto: ss

Vier tot vijf potjes yoghurt eten per week, zou het risico op ontwikkelen van diabetes type 2 sterk verlagen zo luidt de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van Cambridge. Dezelfde gezondheidsvoordelen worden gelinkt aan het eten van andere gefermenteerde zuivelproducten met een laag vetgehalte.

Onderzoek aan de universiteit van Cambridge heeft aangetoond dat de regelmatige consumptie van gefermenteerde zuivelproducten met een laag vetgehalte - zoals yoghurt, verse kaas en cottage cheese - het risico op diabetes type 2 in elf jaar tijd met 24 procent kan doen dalen.

De onderzoekers vergeleken de eetgewoontes van 750 diabetespatiënten en een willekeurige gekozen groep van 3.500 mensen. Wanneer ze specifiek naar yoghurt alleen keken, zou het eten van minimum 4,5 potjes (elk zo’n 125 gram) yoghurt per week aten, het risico op diabetes type 2 zelfs met 28 procent verlagen.

‘In een tijd waarin we vooral onheilsberichten krijgen over bepaalde voedingsmiddelen, zoals het gevaar van toegevoegde suikers, is het geruststellend dat er ook berichten zijn over andere voeding die wél goed zijn voor onze gezondheid’, besluit doker Nita Forouhi die het onderzoek leidde.

‘Meer gefermenteerde voeding eten helpt immuunsysteem versterken’

Fermentatie - het proces waarbij goede bacteriën zo welig tieren in ons eten, dat slechte bacteriën geen kans krijgen en de voedingswaren dus ook veel moeilijker bederven - is het nieuwe stokpaardje van Amerikaanse gezondheidsfreaks die veel van hun voedsel dagen tot soms zelf weken laten staan voor ze het opeten.

Bij een aantal voedingsmiddelen gaan die goede bacteriën immers ook suikers en zetmeel afbreken, waardoor het gemakkelijker wordt voor ons lichaam om voedingsstoffen op te nemen. Bovendien wordt door fermentatie ook melkzuur vrijgegeven, een natuurlijk bewaarmiddel stimuleert de groei van goede bacteriën stimuleert.

’Tussen zeventig en tachtig procent van de immuuncellen bevinden zich in onze darmen,’ verklaart Alison Clark van de British Dietetic Association. ‘Gefermenteerd voedsel stimuleert de bacteriën die ons immuunsysteem versterken, wat kan helpen bij mensen die snel last hebben van een hoest of verkoudheid.’