Ugandese politie seponeert zaak tegen Belg
Een ‘gay pride’-parade in Uganda. Homoseksualiteit is verboden in het Afrikaanse land. Foto: epa

De procedure tegen Steven D., de Belg die in Uganda werd verdacht van ‘homoseksuele handelingen’, is geseponeerd. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Steven D. werd op zondag 26 januari samen met een Keniaanse vriend gearresteerd in zijn huis in de Ugandese hoofdstad Kampala. Ze werden verdacht van ‘homoseksuele handelingen’ en hun paspoorten werden in beslag genomen.

De twee werden vrij snel op borg vrijgelaten. Maar vorige week woensdag liet de Ugandese politie nog weten dat het onderzoek naar D. met een week werd verlengd. De Keniaanse man had wel al zijn paspoort teruggekregen en was teruggekeerd naar zijn thuisland.

Vandaag heeft de Ugandese politie besloten om ook Steven D. niet langer te vervolgen. De Belg kreeg zijn paspoort terug en kan nu het land verlaten als hij dat wil.

In Uganda is al jarenlang een heksenjacht tegen homo’s bezig. Volgens president Yoweri Museveni is homoseksualiteit een decadent exportproduct dat de Afrikaanse waarden en het christendom bedreigt. Op homoseksualiteit staan zelfs celstraffen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig