SP.A zet Tuybens aan de kant
Foto: gpp

Gewezen staatssecretaris Bruno Tuybens krijgt geen verkiesbare plaats op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen. En dat is absoluut niet naar de zin van Tuybens, die met een e-mail probeert de Oost-Vlaamse afdelingen alsnog achter zich te krijgen. Dat schrijft De Morgen.

De jonge Aalstenaar Sam Van de Putte zou de derde plaats op de Kamerlijst krijgen in Oost-Vlaanderen. Van de Putte leidde het verzet tegen bestuursdeelname in Aalst en kreeg daarbij de steun van het partijhoofdkwartier. Als ‘trouwe soldaat’ zou hij de derde plaats krijgen.

Een beslissing die op weinig begrip kan rekenen bij Bruno Tuybens. In een boze mail aan zijn partijgenoten probeert hij de Oost-Vlaamse afdelingen te overtuigen hem alsnog de derde plaats op de Kamerlijst te geven. ‘Het is niet het juiste moment om te experimenteren. We zien dat de andere partijen alle huidige parlementsleden vooraan op de lijst in stelling brengen. Bij sp.a blijkt dit niet het geval,’ aldus Tuybens in de mail.

Volgens Tuybens zet de SP.A zijn derde zetel in de Kamer op het spel door Van de Putte naar voor te schuiven. ‘Het probleem in Aalst is kunnen blijven rotten, met als gevolg dat we er bijzonder verzwakt zijn en nu lokaal als ruziemakers de verkiezingsstrijd in moeten.’

Verder schrijft Tuybens dat hij geen professionele terugvalbasis heeft als hij geen parlementslid kan blijven. ‘ Andere politici kunnen terug naar hun job als ambtenaar, leraar of advocaat. Ik zou als 52-jarige gewoon op de arbeidsmarkt belanden. Ik weet echt niet waar ik naartoe zou moeten.’

In De Morgen hekelt de ex-staatssecretaris de keuze van de partijleiding om iets terug te doen voor de geteisterde afdeling in Aalst. Hij vindt zichzelf nog altijd de beste kandidaat. ‘Dankzij mijn achtergrond bij KBC en Amnesty International zijn er nog altijd veel mensen die alleen voor mij op sp.a stemmen. Ik heb de afgelopen zeven jaar aan vijf verkiezingen meegedaan en mijn resultaten waren altijd meer dan behoorlijk. Een resem afdelingen wil mij alvast formeel steunen. Dat doet deugd, ‘ aldus Tuybens in De Morgen.

Dat Tuybens in opspraak kwam omdat hij als KBC-bankier een bonus had aanvaard en het tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet goed heeft gedaan, verzwijgt de misnoegde politicus zedig.