Personeel zoo Kopenhagen krijgt doodsbedreigingen na ‘moord’ op giraf
Giraf Marius werd doodgeschoten, wetenschappelijk onderzocht en vervolgens gevoerd aan de leeuwen Foto: EPA

Na de dood van een giraffenjong in Kopenhagen heeft een storm van verontwaardiging de kop opgestoken tegen de directeur van de dierentuin. Verschillende personeelsleden van de zoo hebben zelfs doodsbedreigingen ontvangen omdat ze ‘een onschuldige giraf’ hebben vermoord.

Het anderhalf jaar oude dier Marius werd zondag verdoofd en dan doodgeschoten omdat er in de zoo niet voldoende plaats meer was. Wegens het gevaar op inteelt kon het dier ook niet naar een ander Europees dierenpark overgebracht worden. Een deel van het jonge dier werd als voedsel aan de leeuwen in de zoo gegeven. Op Facebook hielden de woedende commentaren maandag niet af. ‘Schaam je, Zoo van Kopenhagen’, luidde een van de boodschappen. ‘Jullie hebben een onschuldige giraf gedood!’

In een petitie op het internet hadden meer dan 27.000 mensen hun nek uitgestoken voor de redding van het dier. Maandag eisten de initiatiefnemers van de petitie het ontslag van zoodirecteur Bengt Holst. Die had het doden van het dier verdedigd. ‘Het was een standaardprocedure, die garandeert dat er ook in de toekomst een gezond bestand aan dieren blijft bestaan’, zei Holst in de krant Berlingske. Zoobezoekers -kinderen en volwassen- mochten zondag de obductie, de lijkopening van het dier, in Kopenhagen volgen.