De controverse die Natalia noemt*
De twee presentatoren, Natalia en Sam De Bruyn Foto: GOEDEFROIT MUSIC

Zangeres en presentatrice-voor-één-dag Natalia stak dit weekend bij de uitreiking van de MIA’s niet weg dat ze van de Kempen is. Voer voor een levendige discussie over dialect op tv. Ten koste van Natalia zelf: haar uitspraak, haar lach: alles moest eraan geloven. De grootste vraag? Waarom VRT haar opvoerde om afgekraakt te worden.

De kritiek op Natalia via Twitter en Facebook was soms ronduit pijnlijk. ‘Vervangen ze Natalia na de reclame?, vroeg iemand, die goed besefte dat er geen reclame zou komen. Dat Natalia haar Kempense tongval niet zou verbergen, was voorspelbaar. Ook als jurylid van The Voice sprak ze geheel volgens de overlevering van haar regiodialect. Maar in een jury zitten of een druk bekeken programma presenteren, het is nog wat anders.

Een bloemlezing van haar uitspraken, zo goed als mogelijk fonetisch geschreven:

  • Et ga vanavond een graaf feesje worre, dames en eere.
  • Seg, mageekik da naa is oanrake want ik hem zo’n flauw vermoede dat ik vanoavond mè niks nor huis gon
  • Ik dacht pertang van wèl
  • Vor de rest emme we nu efkes genen tijd nie mer

Meteen lag ook VRT onder vuur. De openbare omroep had de kritiek op Natalia eenvoudig kunnen vermijden. ‘Er zijn genoeg mensen die met muziek bezig zijn en wél behoorlijk Nederlands spreken’, zei directeur van de Taalunie Geert Joris maandag in zusterkrant Het Nieuwsblad.

Maar volgens VRT-woordvoerster Anneke Ernon was het een goede duopresentatie. Als het over een expert gaat, zoals Natalia, gelden andere regels. Het moest Sam De Bruyn, de tweede presentator van de avond, zijn die de VRT vertegenwoordigde, en niet Natalia.

'Topfoorwijf'

Op Hautekiet bracht Radio 1-presentator Luc Janssen deze ochtend een hilarische imitatie. ‘Natalia, da was er gewoon boenk op’, zei Janssen. ‘Een topfoorwijf.’

De hele heisa overschaduwde het MIA-feesje een beetje. Maar in de marge kwam er echter ook kritiek op de awardshow zelf. Geen slecht woord over Stromae, die met 8 MIA’s ging lopen, wel over de magere lichting. Te veel categorieën voor te weinig toppers. De discussie gaat dus niet alleen over wie de MIA’s moet presenteren, maar of de show volgend jaar überhaupt nog moet doorgaan.

*heet, in het Algemeen Nederlands.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig