De Zwitsers willen geen vrij verkeer van personen met de Europese Unie meer. Met 50,3 procent van de stemmen hebben ze zondag in een referendum 'ja' gezegd aan het initiatief van de ultrarechtse Zwitserse volkspartij om ‘massale immigratie’ in te dijken, zo blijkt uit het officiële eindresultaat. Er stemden 1,46 miljoen mensen voor, 19.156 meer dan degenen die het initiatief niet zien zitten.

Het referendum kwam er op initiatief van de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP), die Zwitsers voorrang wil geven op de arbeidsmarkt. De regering en de meeste politieke partijen zijn tegen een rem op de immigratie. Enkele dagen geleden riepen ook twaalf werkgeversorganisaties op om ‘nee’ te stemmen. Zij waarschuwen dat een ‘ja’ de bilaterale relaties tussen Zwitserland en de Europese Unie in gevaar kan brengen. Een inperking van het vrij personenverkeer zou de Unie ertoe kunnen brengen andere akkoorden op te zeggen, luidt het.

Vanuit de Europese Unie is al bevestigd dat als er een einde komt aan het vrij verkeer van personen, dat ook het einde betekent van alle andere verdragen die tussen de EU en Zwitserland werden afgesloten.

‘Europese dictaat’

Het gaat om een kwestie van nationale soevereiniteit, repliceren de voorstanders van een inperking. Zij vinden dat Zwitserland niet moet buigen voor het ‘Europese dictaat’.

Dat het ‘ja’-kamp het gehaald heeft, betekent dat Zwitserland opnieuw met contingenten en quota’s kan gaan werken, zoals dat gebeurde voor de akkoorden met de EU. Dat betekent een hoop administratief werk.

Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar wordt er wel door omringd. Na bilaterale akkoorden werd vanaf 2002 het vrij verkeer van personen geleidelijk ingevoerd. Bij de invoering werd gezegd dat er maximaal 8.000 immigranten zouden zijn per jaar, maar de goede economische gezondheid van Zwitserland heeft geleid tot circa 80.000 nieuwe inwoners per jaar.

In totaal zijn 1,88 miljoen van de bijna 8 miljoen inwoners van Zwitserland afkomstig uit het buitenland, of 23,5 procent. Italianen vormen met ongeveer 16 procent de grootste groep van buitenlanders, gevolgd door de Duitsers (bijna 15 procent).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in