Dieven jagen op Bitcoins
Foto: REUTERS

De virtuele munt Bitcoin blijkt ook op dieven meer aantrekkingskracht uit te oefenen. Techwebsite The Verge sprak met een aantal slachtoffers bij wie omgerekend duizenden dollars uit de portefeuille verdwenen.

Een van de slachtoffers, een zekere Jeff, zegt tot twee keer toe het slachtoffer zijn geworden van Bitcoin-dieven. De eerste keer erkende Coinbase, de beheerder van de online portefeuille, dat er van diefstal sprake was. Maar de tweede keer werd de schuld bij Jeff zelf gelegd, en daardoor verloor hij alsnog 10,6 bitcoins.

Een van de andere slachtoffers waarmee The Verge sprak zag 16.000 dollar in rook opgaan, maar kreeg een terugbetaling. Een ander slachtoffer kreeg geen vergoeding voor de 5.000 dollar die werd gestolen omdat hij onvoldoende voorzorgsmaatregelen zou hebben genomen.

Een beveiligingsorganisatie zegt in het artikel dat er wellicht geen sprake is van een grootschalige aanval op Coinbase. Wellicht zijn de slachtoffers ten prooi gevallen aan een vorm van phishing.

De bitcoin is een virtuele munt, die ‘gemijnd’ wordt door het inzetten van rekencapaciteit van pc’s. De munt zelf is een bewijs van de geleverde berekeningen. Achter de munt staat geen centrale bank. Analisten zijn het er over eens dat beleggen in de Bitcoin een hoog risico inhoudt.