Amerikaan overgebracht naar Noord-Koreaans werkkamp
Kenneth Bae. Foto: REUTERS

Kenneth Bae, de Amerikaanse burger die sinds eind 2012 vastgehouden wordt in Noord-Korea, is van het ziekenhuis overgebracht naar een werkkamp. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het State Department is ‘zeer bezorgd’ over de ontwikkeling, die hen gemeld werd door de Zweedse ambassade in Pyongyang. Zweedse diplomaten konden Bae vrijdag bezoeken in het bewuste werkkamp, aldus een woordvoerster. Zweden bemiddelt tussen de VS en Noord-Korea in het dossier. De VS zelf hebben geen diplomatieke vertegenwoordiging in Noord-Korea.

De woordvoerster van Buitenlandse Zaken zei nog dat de VS bereid zijn om diplomaat Robert King, de speciale gezant voor Noord-Koreaanse mensenrechtenzaken, naar Pyongyang te sturen om Bae’s vrijlating te bepleiten.

Harde schijf met ‘gevoelige informatie’

Kenneth Bae werd in november 2012 ingerekend toen hij een groep toeristen door het land gidste. In april 2013 werd hij veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid wegens vijandelijke daden tegen Noord-Korea. Waarom hij veroordeeld werd, is niet geheel duidelijk. Volgens de Zuid-Koreraanse pers had een van de toeristen die meereisde, een harde schijf bij zich met zogenaamde gevoelige informatie.

Bae werd vorig jaar overgebracht naar het ziekenhuis. De 45-jarige van Noord-Koreaanse origine lijdt aan diabetes en andere gezondheidsproblemen.