Tips voor de perfecte foto van uw bord
Foto: Shutterstock
Felicity Cloake is een food blogger voor de Britse krant The Guardian. Ze houdt niet alleen van lekker eten, maar vindt het ook plezierig om haar gerechten zo mooi mogelijk te fotograferen. Dankzij haar professionele tips haalt ook u het beste uit uw bord.

Denk na over kleurencombinaties
Een groen soepje met enkele druppels room in een wit bord oogt appetijtelijk. Het wit van de room breekt met de soep en past perfect bij het bord. Kies bij voorkeur altijd voor een bord in een contrasterende kleur zodat je het lekkers goed ziet liggen.

Gebruik Instagram met mate
Een Instagram-filter maakt van elk gerecht een kunstwerkje, maar overdrijf niet. Niet elke boterham heeft zo’n arty farty transformatie nodig. Volg kok Jamie Oliver en fotograaf David Loftus op de sociaalnetwerksite: hun foto’s van gerechten werken inspirerend.

Beeld: followgram.me

Wees voorzichtig met de crop-functie

Natuurlijk wil je op een food foto vooral eten zien, maar focussen op de inhoud van je bord zal de mensen die het kiekje bekijken niet optimaal doen watertanden. Je laat beter ruimte voor een servet of vorkje op de foto, dan zullen je vrienden met je aan tafel willen schuiven.

Fotografeer het eetproces
Taart gebakken? Fotografeer ze volledig, met een stukje eruit, met een paar stukjes eruit en met enkel de kruimels op het bord als ze op is. Deel vervolgens de leukste foto's. Wedden dat je in de reacties van vrienden leest dat ze graag hadden geproefd?

Beeld: food52.com

Zorg voor een harmonische foto

Stel: je maakt een foto van je ontbijt en je ei lijkt groter dan je croissant. Verplaats het lekkers tot alle lekkernijen harmonisch gepositioneerd zijn.

Experimenteer met achtergronden
Het is niet omdat je aan de keukentafel eet, dat je het gerecht ook daar moet fotograferen. Heb je leuke placemats liggen die beeldig staan je houten salontafel? Of zou dat fruitslaatje er nog frisser uitzien als je het even op het gras plaatst? Ga dan je gang, maar voorkom dat een warm gerecht koud wordt.

Beeld: thekitchn.com

Denk na over het standpunt

Boven je gerecht gaan hangen met je fototoestel of smartphone is niet altijd een goed idee. Misschien heb je jouw tomaatjes zo mooi geschikt, dat je er beter een close-up van maakt, terwijl de rest van je bord een beetje vaag blijft.

Gebruik daglicht, geen flits
Kiekjes van eten komen het best tot hun recht als je ze fotografeert op een plaats waar veel daglicht is. Nog beter is dat het gerecht vanaf de achterkant belicht wordt door daglicht. Je flits hoef je niet te gebruiken, want dan krijgt het eten vaak een kunstmatige look.

Beeld: foodnetwork.com

Gebruik een goede lens
Je kan foto’s van je eten maken met een smartphone, maar als je je ontpopt tot een food blogger doe je er goed aan om te investeren in een macrolens. Hiermee kan je de fijnste details van je gerechten uitstekend in beeld brengen.