Turtelboom legt hervorming justitie uit
Foto: BELGA

‘De meest ambitieuze hervorming bij Justitie sinds het ontstaan van ons land’, zo feliciteerde premier Elio Di Rupo zijn minister van Justitie na afloop van de ministerraad. Annemie Turtelboom gaat die hervorming op het terrein uitleggen.

Op 1 april start het nieuwe gerechtelijke landschap. Naast de tournee ‘Justice-on-Tour’ langs de gerechtelijke arrondissementen heeft Turtelboom ook een videofilmpje en een website gelanceerd om de justitiehervorming uit de doeken te doen. Voorts staat een syllabus ter beschikking van alle rechtenstudenten.

‘Geen big bang’

De timing van de informatieronde is niet toevallig. Donderdag gaf de Senaat zijn fiat voor het laatste luik van die hervorming, waardoor het parlementaire parcours helemaal achter de rug ligt. Zoals bekend worden de huidige 27 gerechtelijke arrondissementen vervangen door twaalf nieuwe, komt er meer mobiliteit bij de magistraten en krijgt de rechterlijke orde meer verantwoordelijkheid en autonomie bij het beheer van mensen en middelen.

Enkele datums staan de komende maanden geprikt. Op 1 april start het nieuwe gerechtelijk landschap en het autonoom beheer, terwijl vijf maanden later de familierechtbanken en de tuchtrechtbanken voor magistraten worden geïnstalleerd. Nadien zal progressief naar steeds meer autonomie worden gewerkt, dus niet met een ‘big bang’, zegt FOD-voorzitter Jean-Paul Janssens.

Uitstel

De korpschefs van de parketten, hoven en rechtbanken vragen nog enkele maanden uitstel omdat de nieuwe korpschef tegen 1 april nog niet benoemd zullen zijn. Ze geloven niet dat het aanduiden van interim-korpschefs een oplossing kan bieden. Dat kan in de praktijk uitmonden in een traagheid die bijzonder schadelijk kan blijken, klinkt het. Ze zien de hervorming liever starten bij het begin van het nieuwe gerechtelijk jaar op 1 september.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in