Cameron tegen de Schotten: ‘Wij willen dat jullie bij ons blijven’
David Cameron. Foto: Reuters

In een emotionele toespraak heeft de Britse premier David Cameron de Engelsen, de Welshmen en de Noord-Ieren opgeroepen om tegen de Schotten te zeggen ‘wij willen dat jullie bij ons blijven’. ‘Het pro-Union campagneteam heeft zeven maanden om het meest bijzondere land ter wereld te redden’, aldus de premier.

In zijn meest geprofileerde toespraak ooit omtrent onafhankelijkheid van Schotland zei Cameron ‘het niet te kunnen (ver)dragen’ Groot-Brittannië te zien uiteenvallen indien de Schotten tijdens het referendum in september beslissen onafhankelijk te worden. De Schotse eerste minister Alex Salmond noemde Cameron ‘een bangerik’ omdat hij niet met Salmond in debat wil.

De premier hield zijn toespraak in het Olympisch park in Londen, waar in 2012 de zomerspelen plaatsvonden. Plaats en datum van de speech - samenvallend met de winterspelen in het Russische Sotsji - zijn naar zijn zeggen gekozen om er de Engelsen, Welshmen en Noord-Ieren eraan te herinneren wat het Britse team twee jaar geleden samen presteerde. ‘Het beste aan de Olympische Spelen was niet het winnen, maar het rode, witte en blauwe’, zei Cameron.

In de laatste peiling van YouGov voor de tabloid The Sun zei 34 procent van de Schotten voor onafhankelijkheid te zullen stemmen, terwijl 52 procent ‘neen’ zal zeggen.

Schotland, dat bestuurd wordt door de Scottish National Party, heeft al een grote autonomie sinds 1997 in het Verenigd Koninkrijk, dat ook bestaat uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. Het Schotse parlement heeft bevoegdheden op het vlak van onderwijs, gezondheid, milieu en justitie. Op 18 september moeten de Schotten zich in een referendum uitspreken over de onafhankelijk.