Ten noorden van hoofdstad Caïro hebben Egyptische archeologen een 2.000 jaar oude mummie ontdekt. In Luxor zijn dan weer belangrijke muurschilderingen opgegraven. De muurschilderingen bewijzen dat farao Achnaton samen met zijn vader Amenhotep III geregeerd heeft.

Egyptische archeologen hebben op een honderdtal kilometer ten noorden van Caïro een gemummificeerd lichaam van een vrouw ontdekt. Ze werd begraven met 180 grafbeeldjes, ook wel oesjabti’s genoemd. Dat meldde het Egyptische ministerie van Antiquiteiten. De grote hoeveelheid beeldjes wijst erop dat de vrouw een hoge sociale status genoot.

Meer zuidelijk, in Luxor, werd een tweede belangrijke ontdekking gedaan. Daar ligt de graftombe van farao Achnaton. Een Egyptisch-Spaans team heeft er nieuwe inscripties en fresco’s gevonden waarop Amenhotep III en zijn zoon Amenhotep IV, die onder de naam Achnaton regeerde, naast elkaar afgebeeld zijn. ‘In de inscripties en hiërogliefen staan de namen van beide farao’s naast elkaar. Dat is een belangrijke ontdekking, want ze bewijst dat Amenhotep III en Amenhotep IV samen geregeerd hebben, want de inscripties dateren van Amenhotep III eerste Heb Sed’, zei minister van Antiquiteiten Mohamed Ibrahim. Het Sed-festival, ook wel Heb Sed, is een religieus feest dat gehouden werd wanneer een farao 30 jaar op de troon zat.

Vader van Toetanchamon

Achnaton, farao van de achttiende dynastie, leidde Egypte in de veertiende eeuw voor Christus. Zijn heerschappij werd gekenmerkt door een poging tot de invoering van het monotheïsme met de zonnecultus van Aton. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat hij de vader was van farao Toetanchamon.