Bouckaert: ‘Voel me zeker niet misbruikt door Jean-Marie’
Foto: BELGA

Vlaams parlementslid Boudewijn Bouckaert bevestigt dat alle parlementsleden van LDD, behalve Lode Vereeck, bij de verkiezingen op de West-Vlaamse lijsten zullen staan. “We zijn daar niet toe gedwongen, maar we beseffen dat we onze mandaten voor een stuk aan Jean-Marie te danken hebben”, legt Bouckaert uit. Dat Lode Vereeck naar Open Vld overstapt, verrast Bouckaert niet. De Oost-Vlaming plaatst wel enkele kanttekeningen bij de overstap van Vereeck en haalt in één beweging uit naar Derk Jan Eppink, Europees Parlementslid voor LDD.

LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker kondigde woensdag in Reyers Laat (Canvas) aan dat zijn partij bij de verkiezingen van 25 mei enkel opkomt in West-Vlaanderen en geen lijst indient voor het Europees Parlement.

In een poging het voortbestaan van LDD te vrijwaren kiest Dedecker ervoor zich 'terug te trekken achter de IJzer'. Alle parlementsleden gaan mee op de West-Vlaamse lijsten. Uitzondering is Limburger Lode Vereeck. Die kondigde donderdag aan dat hij terugkeert naar Open Vld.

Door het 'achter de IJzer'-scenario kan de indruk ontstaan dat Dedecker zijn parlementsleden gebruikt om zijn eigen zetel en politieke toekomst te vrijwaren. 'Jean-Marie heeft ons niet gedwongen hoor', reageert Boudewijn Bouckaert. 'We doen dit voor een stuk omdat we onze mandaten ook danken aan Jean-Marie. Ik doe dit dus uit loyauteit en voel me zeker niet misbruikt door Jean-Marie', klinkt het. 'Ik kon ook met een LDD-lijst in Oost-Vlaanderen opkomen en 2 of 3 procent halen. Maar wie is daarmee gediend? Alleen de linkse partijen', legt Bouckaert uit.

Dat Lode Vereeck niet meestapt in het ‘IJzer-scenario’ en kiest voor Open Vld verrast Bouckaert niet. 'Vereeck neigde van ons het meest naar Open Vld en komt ook van die partij. Bovendien koestert hij een soort haat tegenover de N-VA. Dus echt verrast ben ik niet, neen'. Volgens Bouckaert sluit Vereeck ideologisch nauw aan bij Open Vld. 'Maar Lode is voorstander van een confederaal model en belandt nu in een belgicistische partij. Dat wordt toch een moeilijke draai', meent Bouckaert.

Bouckaert heeft respect voor de overstap van Vereeck. 'Sommige mensen zijn minder fatsoenlijk in hun overstap of keuze voor een andere partij', klinkt het. Bouckaert verwijst daarbij naar Derk Jan Eppink. Eppink, die voor LDD in het Europees Parlement zetelt en vorige week nog deelnam aan een vergadering over de toekomst van LDD, werd het afgelopen weekend gesignaleerd op het N-VA-congres. 'Op die manier gloriëren op een congres van een andere partij is onheus en onfatsoenlijk', aldus Bouckaert.

Wie nu het LDD-fractieleiderschap in het Vlaams Parlement op zich zal nemen, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt dat in de loop van vandaag/donderdag beslist. 'Sowieso gaat het om een overgangssituatie en is het fractieleiderschap maar voor enkele maanden'.