Hoogopgeleide vrouw verdient gemiddeld 155,50 euro netto minder dan man
Foto: rr

Een hoogopgeleide vrouw verdient per maand gemiddeld 155,50 euro netto minder dan een man met dezelfde job. Op jaarbasis loopt zij dus 1.866 euro mis, ook als alle mogelijke verschillen weg zijn gefilterd. Dat blijkt uit een nog te verschijnen studie van arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent), schrijft De Morgen.

Vrouwen met een masterdiploma krijgen elke maand 155,50 euro netto minder op de rekening bijgeschreven dan mannen met hetzelfde diploma, blijkt uit de studie. Samen met Gentse en Leuvense sociologen berekende hij de loonkloof onder hoogopgeleiden voor het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring. Ze baseerden zich op de Enquête naar de Arbeidskrachten, waaruit ze de gegevens van 8.924 hoogopgeleide Belgen hebben gefilterd.

Tot nu toe werden veel berekeningen van de loonkloof door criticasters terzijde geschoven omdat er bijvoorbeeld geen rekening was gehouden met het vele deeltijdse werk dat vrouwen verrichten. Anseel en zijn collega’s brachten wel veel correcties aan. Zo hielden ze onder meer rekening met de anciënniteit, de sector, de grootte van de onderneming, de werkuren, de regio en het contracttype. “Dan zien we dat vrouwen nog altijd niet naar de top kunnen doorgroeien”, zegt Anseel.

Anseel denkt dat deze loonkloof niet vanzelf zal verdwijnen omdat bedrijfsleiders vaak onbewust vrouwen benadelen. “De vooroordelen zijn vandaag zo sterk dat zelfs vrouwelijke bazen minder loon geven aan vrouwen.”

Luc Sels, decaan economie aan de KU Leuven, sluit zich deels aan bij Anseel. “De loonkloof is inherent aan jobs voor hoger opgeleiden omdat daar vaak individueel wordt onderhandeld over het loon. In dat licht kan ik me perfect voorstellen dat mannen het gaspedaal harder induwen dan vrouwen.”