Jean-Marie Dedecker trekt kamerlijst
Foto: BELGA

Lijst Dedecker komt bij de verkiezingen van 25 mei enkel op in West-Vlaanderen en dient geen lijst in voor het Europees Parlement. Dat heeft Jean-Marie Dedecker woensdag gezegd in Reyers Laat. In VTM-nieuws verklaarde hij zelf de kamerlijst te trekken.

In een poging het voortbestaan van LDD te vrijwaren kiest Dedecker ervoor zich 'terug te trekken achter de IJzer'. Alle parlementsleden gaan mee op de West-Vlaamse lijsten. Uitzondering is Limburger Lode Vereeck. Die kondigde donderdag aan dat hij terugkeert naar Open VLD.

Het was nog onduidelijk of Dedecker zelf zou kiezen voor de Kamer, waar zijn hart ligt, of het Vlaams Parlement, waar de kiesdrempel iets lager ligt en dus makkelijker een zetel te behalen valt. In Reyers Laat liet Dedecker al uitschijnen dat zijn voorkeur uitging naar de Kamer. 'Het Vlaams parlement is een veredelde kleuterklas' en 'De Kamer blijft verantwoordelijk voor de financiën en in de politiek bepaalt de portefeuille waar de macht ligt en dat blijft federaal.'

In VTM-nieuws bevestigt Dedecker nu formeel dat hij kiest voor de Kamerlijst.

'Vereeck gaat voor het postje'

Over de overstap van Vereeck zegt Dedecker: 'Lode is een topparlementair. Hij zoekt te overleven en ik draai lang genoeg mee om te weten dat het dan eerst gaat om het postje en dan pas de ideologie.'

Volgens een eigen peiling die Dedecker liet uitvoeren zou zijn partij in West-Vlaanderen 6,1 procent halen, meer dan de kiesdrempel dus. In andere provincies is dat minder. In Limburg zou de partij niet eens 1 procent halen.