Steenmarters knagen uw motor naar de vaantjes
Foto: pn

De steenmarter is terug van weggeweest: de roofdiertjes kruipen graag in de motor van auto’s en bijten daar kabels en leidingen stuk. Touring kreeg er vorig jaar 1.440 oproepen over, meer dan dubbel zo veel als in 2009.

Alleen al vorige maand kreeg Touring 126 oproepen, veel meer dan normaal in januari. Dat is een gevolg van de warme winter, zegt de mobiliteitsorganisatie, want de kabels en leidingen van auto’s moeten er vooral aan geloven als mannetjes vechten om hun territorium. En dat gebeurt vooral in april en mei.

‘Enkele jaren geleden kwamen de oproepen vooral uit de Ardennen, maar nu zit de steenmarter in het hele land’, zegt Danny Smagghe van Touring.

‘De pechgevallen van 2013 hebben de automobilisten 900.000 euro gekost. De reparatiekosten lopen snel op: meestal merk je meteen bij het starten dat ze geknaagd hebben, omdat de kabels van de batterij of de leidingen van de brandstoftoevoer doorgebeten zijn. Gevaarlijker wordt het als de remvloeistof wegloopt, want dan kunnen de remmen haperen. Je voelt dat snel en je hoort dat ook, want meestal knagen de steenmarters ook aan de isolatie die het geluid van de motor dempt.’

Steenmarters waren door jarenlange vervolging bijna verdwenen uit ons land, maar heroveren nu stilaan hun normale biotoop.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig