Nog niet duidelijk of er een rechtszaak komt tegen Belg in Uganda
De Ugandese holebi-activist David Kato werd in januari 2011 vermoord, vlak na een oproep tot geweld tegen homo’s. Foto: BELGAIMAGE

De politie in Uganda heeft het onderzoek naar Steven D., de Belg die wordt verdacht van ‘homoseksuele handelingen’, met een week verlengd. Dat heeft de politie vanochtend laten weten.

Steven D. werd zondagnacht vorige week gearresteerd in zijn huis in Kampala, de hoofdstad van Uganda. Vandaag zou bekend worden of het tot een rechtszaak komt. Nu blijkt dus dat de politie langer de tijd neemt voor haar onderzoek.

Het verlof van D. wordt in de tussentijd verlengd. Hij zit dus niet in hechtenis. Maar hij mag Uganda niet verlaten. Zijn paspoort blijft in bezit van de politie.

D. heeft, uit vrees voor mogelijke represailles, een nieuw onderkomen gezocht in Kampala. Om te voorkomen dat mensen hem herkennen, kwam hij vanochtend met een zonnebril en een pet naar het politiebureau. Daar werd hij bijgestaan door een medewerkster van de Belgische ambassade en een advocaat.

De Keniaanse man die samen met D. werd gearresteerd, is inmiddels terug in Kenia. De man kreeg vorige week wel zijn paspoort terug. D. ontkent stellig dat hij en de Keniaan de wet hebben overtreden, die seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig