Buitenlandse ‘jobstudenten’ moeten priestertekort opvangen
Foto: An Nelissen

Aartsbisschop Léonard heeft een originele manier gevonden om het tekort aan priesters op te lossen. Buitenlandse studenten die al priester zijn en aan de KU Leuven studeren, wordt gevraagd om hier tijdens weekends en vakanties voor te gaan in de mis. “Zo doen die jonge priesters ervaring op en wij zijn gedepanneerd”, zegt Jeroen Moens van het aartsbisdom.

'We contacteren buitenlandse jongeren die al priester zijn en die aan de KU Leuven studeren of doctoreren. Theologie of filosofie bijvoorbeeld', zegt Moens. 'We vragen hen of ze hier in de vakanties of tijdens de weekends kunnen blijven, en we zoeken een gastgezin waar ze kunnen verblijven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de hele zomerperiode priester zijn in een parochie binnen het vicariaat Vlaams-Brabant, dat deel uitmaakt van het aartsbisdom.'

Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden: de studenten moeten er zelf voor zorgen dat ze een cursus Nederlands hebben gevolgd, terwijl het aartsbisdom zorgt voor een stoomcursus ‘Kerk en cultuur’, om ‘een dieper inzicht te krijgen in onze cultuur en kerkcultuur’.

Zo’n eerste vormingssessie heeft al plaatsgevonden. Twaalf buitenlandse priesters dienden zich aan. Ze komen uit onder meer India, Rwanda, Nigeria, Tanzania en Myanmar.

Aartsbisschop Léonard is een grote voorstander van die inbreng van buitenlandse priesters. Ook in het Franstalige gedeelte van het aartsbisdom wordt al een beroep gedaan op studenten van de universiteit van Louvain-la-Neuve. In Vlaanderen loopt het voorlopig nog niet zo’n vaart, ondanks het tekort. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld zijn maar twee buitenlandse priesters aan de slag, in Oost-Vlaanderen ook amper twee. In Antwerpen zijn het er elf, in het Vlaamse gedeelte van het aartsbisdom negen. Limburg is de koploper met veertien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in