Nieuw type vogelgriep opgedoken in China
medewerkers van de gezondheidsdienst op inspectie (archiefbeeld) Foto: REUTERS

In China is een vrouw overleden aan het H10N8-virus. Het is niet duidelijk of het nieuw type vogelgriep ook van mens tot mens overgedragen wordt. Ondertussen is het aantal doden door het ‘oude’ vogelgriepvirus H7N9 in China sinds het begin van het jaar alweer opgelopen tot 26.

Bij een 73-jarige vrouw werd het H10N8-virus, een nieuwe variant van de vogelgriep, ontdekt nadat ze naar een pluimveemarkt was geweest. Het is echter nog niet bewezen dat de besmetting in verband staat met dat bezoek. Ook een tweede persoon geraakte enkele weken geleden al besmet met het H10N8-virus.

Chinese wetenschappers vrezen dat het nieuwe virus, net als de H7N9-variant, overdraagbaar zal blijken van mens tot mens. Dat staat voorlopig echter nog niet vast.

Gisteren berichtten de staatsmedia al dat er in de provincie Hunan in de stad Louding een 59-jarige man gestorven was aan het H7N9-virus. Het was het eerste slachtoffer van de vogelgriep in de Centraal-Chinese provincie. In het weekend waren twee andere zieken gestorven. Daarmee komt het aantal dodelijke slachtoffers sinds begin januari op 26, meer dan 110 mensen raakten in die tijd besmet.