Grens van 650.000 euro geldt niet voor Belgacom-ceo
Belgacom-ceo Dominique Leroy. Foto: belga
De regering heeft het loonplafond van 650.000 euro voor de nieuwe ceo van Belgacom laten varen. Dominique Leroy heeft via allerlei extraatjes zicht op aanzienlijk meer.

De regering-Di Rupo I maakte recent nog van de strijd tegen toplonen een uitgesproken strijdpunt. Onder meer minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) hamerde erop dat een totale vergoeding van 650.000 euro moest volstaan voor het aantrekken van een ceo bij beursgenoteerde overheidsbedrijven als Belgacom en Bpost.

Het plafond van 650.000 euro werd afgesproken op het kernkabinet van 18 december vorig jaar. De regering meldde trots op 8 januari in de Kamer dat Dominique Leroy bereid was ceo van Belgacom te worden voor een totale vergoeding van 650.000 euro. Daarvan zou 500.000 als basisloon gelden, met daarbovenop een variabele vergoeding van maximaal 150.000 euro.

Maar Belgacom-kenners vroegen zich toen al af hoe dat nu zat met die 650.000 euro. Het zou betekenen dat Leroy zou moeten inleveren, want haar oude contract voorzag in verschillende extra’s. 

Totaal kan oplopen tot 800.000 euro en meer

Volgens insiders onderhandelde Leroy toch een loonpakket dat een stuk verder gaat dan de regeling die de regering bekendmaakte. Zo kan Leroy rekenen op een jaarlijkse royale storting in haar groepsverzekering.

Boven op de zogenaamde extralegale voordelen kan Leroy ook nog eens rekenen op een bonus als ze beter presteert dan verwacht. Een bonus boven op de bonus dus. De verschillende voordelen samen betekenen dat Leroy aanspraak kan maken op een totale vergoeding die flink verder gaat dan 650.000 euro. Sommige insiders zeggen dat de totale vergoeding kan oplopen tot 800.000 euro en meer.

'Correct loonpakket'

Ook Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom, zei gisteren dat hij de omvang van de storting in de groepsverzekering niet kent. De Clerck verdedigt het loonpakket: ‘We zijn binnen het kader gebleven. Er is niets verkeerds aan.’ De Clerck spreekt van een ‘correct loonpakket’ voor Leroy. 

De hele zaak is van aard de discussie over het loonpakket voor de nieuwe ceo van Bpost te besmetten. Die mag officieel niet meer krijgen dan 650.000 euro. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in