Hoeveel kost het om uw droomhuis te renoveren?
Foto: BELGA
Wie een oude woning koopt en die wat wil opknappen moet bovenop de aankoopprijs het nodige budget voorzien. Maar hoeveel leg je best aan de kant? Een paar tips voor een goede budgetbepaling.

Om meteen met het slechte nieuws te beginnen: een hapklare inschatting maken is helaas niet mogelijk. Er is weliswaar de vaakgenoemde vuistregel dat een renovatie van een huis tussen de 750 en 1.500 euro per vierkante meter kost. Maar dat is een wel erg brede marge. Zo zou de renovatie van een woning van 150 vierkante meter tussen de 112.500 en 225.000 euro kosten. Voor de meeste mensen die zich aan een verbouwing wagen is dit een te groot verschil om met een gerust hart aan de renovatiewerken. Bovendien zegt zo'n prijs niet echt iets over jouw eigen woning: een herenhuis uit de vroege jaren 1900 in de oorspronkelijke staat herstellen zal een heel ander budget vereisen dan het opfrissen van een woning uit de jaren '80.

Dus kijk je beter naar de verschillende factoren die de prijs bepalen. Eigenlijk vallen die uiteen in twee categoriën: kosten die te maken hebben met de staat van het huis, en kosten die bepaald worden door de eigen voorkeuren.

Die laatste factor heb je uiteraard meest in de hand. Wil je een designkeuken, of ben je tevreden met een eenvoudig zelfbouwpakket met standaardafmetingen? En kies je in de badkamer voor eenvoudige kranen, of een duurder model dat perfect bij de spiegel past? De duurste optie zal een veelvoud kosten van de goedkoopste. Hier is het een kwestie van je eigen prioriteiten te stellen. Wie bij de afwerking resoluut voor de meest budgetvriendelijk optie gaat kan het huis voor minder dan 10.000 euro voorzien van heel wat nieuwe kranen,douche, spotjes, keukenkastjes... Voor wie betere kwaliteit en meer luxe wil is er voor dit soort zaken zal de prijs hiervan snel een veelvoud zijn. Maar dat hangt dus louter af van je eigen voorkeur op het vlak van afwerking. Voordeel is dat je bij een renovatie wel die kosten vaak kunt spreiden: als het huis in de huidige staat nog bewoonbaar is, dan hoef je niet alles in een keer op te frissen.

Maar minstens even belangrijk zijn dus de basisvoorzieningen. Voor wie een woning van minder dan 20 jaar koopt zullen deze beter in orde zijn dan bij wie een arbeiderswoning uit de jaren 40 koopt. Ook hier kunnen dus erg grote verschillen zijn voor het op orde brengen. We gaan in dit voorbeeld uit van een woning met een bewoonbare oppervlakte van zo'n 150 vierkante meter, dat nog een goede structuur heeft. Er moeten dus geen gedwongen grootschalige werken gebeuren zoals het heraanleggen van funderingen, vervangen van rotte muren of verstevigen van de ondergrond. Ook een uitbreiding van de woonst is niet aan de orde. Maar ook al ziet alles er goed uit, hou er rekening mee dat je voor minstens een aantal van deze zaken kosten zult moeten doen:

  • Elektriciteit: Bij veel oude gebouwen is een keuring van de installatie nodig, en het is hoogst uitzonderlijk dat die helemaal in orde is. In regel zal het volledig vervangen van de volledige installatie nodig zijn. De factuur hiervan zal al snel oplopen tot 10.000 euro, en dat is dan nog zonder voorzieningen op vlak van domotica.
  • Sanitair: Ook de waterleidingen en afvoerbuizen zijn bij oudere woningen vaak aan het einde van hun levensduur. Vaak moet nog werk gemaakt worden van het afsplitsen van regenwater. De totale factuur hiervan kan snel oplopen tot 5.000 euro. Dat is dus nog zonder de eerder vermelde kranen of douche.
  • Verwarming: Wie een huis koopt zonder centrale verwarming moet hier ook het nodige budget voor vrijmaken. Vuistregel is dat de installatie van een radiator, inclusief leidingen, al snel 600 euro per stuk kost. Voor een huis met 10 radiatoren kom je zo aan 6.000 euro. Tel daarbij nog 5.000 euro voor een hoogrendementsketel en de prijs loopt op tot 11.000 euro.
  • Ramen: Oude huizen beschikken vaak nog over enkel glas of heel slecht isolerend dubbel glas. Dit vervangen kost in regel minstens 500 euro per vierkante meter. Kleinere ramen kosten per oppervlakte meer. Voor een doorsnee woning met 30 vierkante meter aan ramen komt dit dus op zo'n 15.000 euro.
  • Dak: Nog een isolatiekost waar u best niet te lang mee wacht. Als het dak zelf nog in goede staat is komt u ervanaf met de prijs van de isolatie zelf. Moet de hele dakconstructie opnieuw worden aangelegd, dan zult u snel 200 euro per vierkante meter betalen. Tel daarbij drie dakramen aan 700 euro per stuk, en voor een zadeldak met 70 vierkante meter pannen loopt de kost dan op meer dan 16.000 euro.
  • Muren: Na al deze bovenstaande werken zullen de bestaande binnenmuren hevig toegetakeld zijn. Herbepleisteren is in de meeste gevallen dan ook de enige optie. Reken op zo’n 25 euro per vierkante meter muren en plafonds. Bij een woning met een grondoppervlakte van 150 vierkante meter komt je op die manier makkelijk tot een prijs van 12.500 euro.

Wie de pech heeft dat alle bovenstaande werken nodig zijn, zal al meteen een 70.000 euro moeten ophoesten. En dat is dan zonder alles wat ook maar enigszins onder afwerking valt: verf, tapijt of vloer, lampen, keukenuitrusting... Maar zoals gezegd: die kosten kunt u wel zelf bepalen.

De enige manier om bij de aankoop al een degelijke inschatting te kunnen maken is een kenner mee te nemen naar de woning. En het is dan aan u om te bepalen hoeveel u daarbovenop nog wil uitgeven aan de afwerking.