Koken zonder vingertjes
Foto: Tim De Backer/vier
De voormalige kok van SOS Piet moest op Vier een nieuwe, frisse Piet zijn: eigentijdser en dus ‘authentieker’ en minder plat commercieel. Gisteren zagen we hem al een 'pannenkoekske' en een 'chocoladecakeske' maken in Smakelijk, zijn nieuwe dagelijkse kookprogramma.

Sinds het succes van Dagelijkse kost gebeurt koken op de grote Vlaamse televisiezenders volgens vaste ingrediënten. Een keuken die huiselijkheid en leven uitstraalt, alsof er elk moment vrienden en familie kunnen komen aanschuiven. Een sfeervolle, alternatieve soundtrack. Een tv-kok die het simpel en lekker nonchalant houdt en kookt in een tussentaal met veel verkleinwoordjes. En die bovendien niet bang is om persoonlijk te worden. Zo prikte Jeroen Meus ooit een foto van zijn ongeboren zoon op zijn koelkast in Dagelijkse kost.

Dat Piet Huysentruyt bij zijn overstap naar Vier meer op de wijze van Meus zou kokkerellen, stond in de sterren geschreven. Huysentruyt was op VTM een karikatuur van zichzelf geworden. De voormalige kok van SOS Piet moest op Vier een nieuwe, frisse Piet zijn: eigentijdser en dus ‘authentieker’ en minder plat commercieel.

Sinds deze week zal hij er zes dagen op zeven te zien zijn en zo bepaalt hij onvermijdelijk mee de smoel van de worstelende zender. Op zaterdag krijgt hij de kandidaten van Komen eten over de vloer in Chez Piet. Gisteren zagen we hem al een pannenkoekske en een chocoladecakeske maken in Smakelijk, zijn nieuwe dagelijkse kookprogramma.

En wat hebben we gisteren geleerd? Dat Huysentruyt nog altijd kookt met potten van zijn eigen merk. Ook zijn priemende vingertje haalde de immer druk gesticulerende chef een paar keer boven. Maar het belerende typetje had hij losgelaten.

Helemaal vergeten is Pietje niet. Want ook na SOS Piet blijft Huysentruyt een man met een missie. Nu wil hij Vlaanderen gezond leren koken, met minder geraffineerde suiker, dierlijke vetten en bloem. Huysentruyt 2.0 kookt met amandelbloem, sojamelk en agavesiroop. Die stijlbreuk komt vanuit een wel erg innerlijke noodzaak, zo wou hij ons diets maken. Hij vertelde over zijn gevecht met diabetes, waardoor hij zijn levensstijl drastisch moest omgooien en achttien kilo kwijtspeelde. ‘Zelfs mijn huid is er mooi van geworden’, zei de chef met pretoogjes.

Smakelijk lag met zijn persoonlijke toets en ongedwongen no-nonsensestijl veel meer in het verlengde van Dagelijkse kost en Goe gebakken dan de kookshows die we van Piet gewend waren. ‘We gaan gewoon lekker en gezond koken en vele ideetjes geven zodat je weer happy door het leven dartelt’, beloofde de kok. Die ‘gewoon’ zei hij niet zomaar. Huysentruyt was minder opgefokt en allicht meer gewoon zichzelf. En dat smaakte best naar meer.

‘Smakelijk’ Elke werkdag om 17.55 uur op Vier.