‘Romantische films kijken even efficiënt als relatietherapie’
Audrey Hepburn en Albert Finney in ‘Two for the road’

Wij dachten dat romantische komedies met onvermijdelijk happy end eerder een negatief effect hebben op relaties (want zo perfect als op het scherm is het in het echt nooit), maar net het omgekeerde blijkt waar te zijn. Amerikaanse onderzoekers vonden dat het even efficiënt kan werken als relatietherapie.

De Amerikaanse University of Rochester liet 174 pasgetrouwde koppels meewerken aan het onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Journal of Consulting and Clinical Psychology. De koppels werden ingedeeld in drie groepen die vijf weken lang een specifieke opdracht kregen.

Twee groepen volgden klassieke relatietherapie - één gericht op leren omgaan met discussies, de ander om de wederhelft beter te begrijpen. Die koppels moesten zowel naar lezingen als praktijksessies en kregen huiswerk mee, goed voor twintig uur tijd die ze in hun relatie moesten investeren.

Discussiëren na de film

De derde groep ten slotte had het gemakkelijker en mocht samen films kijken, na een uiteenzetting van tien minuten over wat je kunt leren van filmkoppels en welke vragen je kunt stellen na het kijken van dergelijke film.

Alle koppels kregen eerst de klassieker Two for the road voorgeschoteld (een film uit 1967 waarin een koppel na twaalf jaar huwelijk een scheiding overweegt), en moesten nadien 45 minuten discussiëren met elkaar over wat ze hadden gezien. De rest van hun opdracht speelde zich thuis af: elke week een film bekijken uit een lijst van aanbevolen titels, gevolgd door eenzelfde discussie.

De opdracht duurde slechts vijf weken, een momentopname, maar wat bleek drie jaar later? Tot de verrassing van de onderzoekers had elk van de drie methodes zijn nut bewezen en was slechts elf procent van de koppels alweer gescheiden, in tegenstelling tot de 24 procent in de controlegroep die in geen enkele van de drie groepen was ingedeeld.

Even efficiënt als relatietherapie

Samen romantische films bekijken, blijkt echter even efficiënt te zijn als relatietherapie. De onderzoekers durven daardoor te beweren dat koppels geen nieuwe vaardigheden moeten aanleren, maar dat ze net voordeel halen uit reflectie over hun eigen gedrag. Discussiëren over films waarin een liefdesrelatie centraal staat, vergt weinig moeite en er moet geen drempelvrees overwonnen worden zoals bij het aanspreken van een relatietherapeut.

Benieuwd welke films de koppels uit de studie zoal te zien kregen? Klassiekers zoals Gone with the wind (Clark Gable en Vivien Leigh), Who’s afraid of Virginia Wolf? (Elizabeth Taylor en Rochard Burton) en The way we were (Barbara Streisand en Robert Redford), maar ook komedies zoals Nine months (Hugh Grant en Julianne Moore) en meer recente films zoals Anna Karenina (met Keira Knightley en Jude Law). Geen Ryan Gosling en The Notebook dus, al staat de film wel op de aanvullende lijst .