Zenders dagen Bhaalu voor de rechtbank

De Vlaamse zendergroepen Medialaan (VTM, 2BE, Vitaya), SBS (Vier, Vijf) en VRT (Eén, Canvas) dienen samen een klacht in tegen televisieplatform Bhaalu. Dat berichten De Tijd en De Morgen. Volgens de omroepen schendt de videorecorder van Bhaalu, die onbeperkt tv-programma’s opneemt, hun auteursrecht.

Bhaalu werd in november gelanceerd door de start-up Right Brain. Dat met de videorecorder werkelijk alles opgenomen kan worden, is niet naar de zin van de omroepen. Zij gaven niet de toestemming om met hun signaal aan de slag te gaan en zien dat als een schending van hun auteursrecht. Right Brain verwijst dan weer naar het recht dat consumenten via een wettelijke uitzondering hebben op een thuiskopie.

De omroepen plannen drie juridische stappen. Ten eerste dienen ze een stakingsvordering in, die ervoor moet zorgen dat Bhaalu onmiddellijk stopt met Vlaamse zenders aan te bieden. Daarna volgt een procedure ten gronde, waarbij de omroepen een schadevergoeding zullen vragen. Ten slotte is een procedure gepland bij de Vlaamse Regulator voor de Media, waar ze zullen pleiten dat Bhaalu hun signaalintegriteit schendt.

Volgens De Tijd is de klacht van de Vlaamse omroepen lang niet de enige tegen Right Brain. Zo spande M7, het bedrijf boven distributeur TV Vlaanderen, een zaak aan omdat Bhaalu hun signaal zou gebruiken om alle klanten - ook niet-klanten van TV Vlaanderen - te bedienen.

Philip Vandormael van Right Brain is niet onder de indruk van de lange lijst. ‘We zijn eigenlijk blij met deze zaken die eens en voor altijd duidelijk moeten maken dat Bhaalu perfect legaal is. Er valt geen speld tussen te krijgen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in