Effect Autosalon nog niet zichtbaar in inschrijvingscijfers
Foto: Bart Dewaele

In januari zijn in België 2,17 procent minder nieuwe personenwagens ingeschreven in vergelijking met januari vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Febiac, de federatie van de autosector.

Het effect van het Autosaon is dus nog niet voelbaar in de verkoop. Febiac verwacht dat de vele positieve contacten die er op de beurs zijn geweest ‘hun effect zullen genereren in de weken die volgen’.

Concreet werden de voorbije maand 49.584 nieuwe auto’s ingeschreven. In januari vorig jaar waren dat er nog meer dan 50.600. Er was dit jaar nochtans een groot Autosalon, dat traditioneel een belangrijke impuls geeft aan de sector, maar het effect daarvan zou pas later zichtbaar worden.

De sterkste stijgers onder de grote merken in januari waren Dacia (+39 pct), Toyota (+20 pct) en Audi (+14 pct). Opvallende dalers waren BMW (-22 pct), Renault (-18 pct) en Opel (-16,5 pct).

Ook bij de zware bedrijfsvoertuigen -minder dan 16 ton- was er de voorbije maand nog een daling van het aantal inschrijvingen, met 32 procent. Andere categorieën lieten wel een groei zien, zoals de lichte bedrijfsvoertuigen (+0,44 pct), de 16-tonners (+40,6 pct), opleggers (+23,8 pct) en motorfietsen (+8,7 pct).