Meer dan 25.000 toeschouwers keken toe hoe zondagochtend in de Duitse stad Frankfurt een 116 meter hoog torengebouw van de Universiteit gecontroleerd werd opgeblazen. Het gaat om het hoogste gebouw ooit dat in Europa met explosieven werd gesloopt. Dat meldt de Hessischer Rundfunk.

Ongeveer 500 mensen, onder wie 400 technici en medewerkers van hulpdiensten, hielden toezicht op de gecontroleerde implosie. Er was meer dan één ton explosieven nodig om de 38 verdiepingen tellende kolos in 7 seconden naar beneden te krijgen. 

De Universiteitstoren bevond zich in het centrum van de stad tussen een beursgebouw en het natuurhistorisch museum. In 1972 werd de toren opgetrokken om plaats te bieden aan kantoren en collegezalen van de universiteit. Studenten en docenten vinden tegenwoordig onderdak in een vlakbij gelegen moderne universiteitscampus. 

Aanvankelijk was het de bedoeling het gebouw te slopen, maar na hevig protest van de buurtbewoners over de luide werkzaamheden, werd besloten de toren op te blazen. Rond het gebouw, in het centrum van Frankfurt, waren twee sperzones ingericht. Op de vrijgekomen plaats komen twee nieuwe kantoorgebouwen van respectievelijk 100 en 140 meter hoog.

Het hele gebied wordt omgevormd tot een zogeheten cultuurcampus, waar woningen, kantoren en cultuur door elkaar vermengd zullen worden.