In Thailand zijn de stembureaus zondag om 15 uur plaatselijke tijd (9 uur Belgische tijd) dichtgegaan. De stembusgang verliep allesbehalve vlekkeloos, vooral door de vele acties van oppositiekrachten. Gewelddadige incidenten bleven op deze verkiezingsdag echter grotendeels uit. In 42 van de 375 kieskringen werd de stembusgang geschrapt wegens een gebrek aan personeel en officiële stembenodigdheden. Dat zegt de Thaise kiescommissie.

In Bangkok ontstond aan verschillende stemlokalen heel wat tumult omdat tegenstanders van de regering de ingangen blokkeerden. Zij probeerden te verhinderen dat kiezers hun stem uitbrachten. 

In het zuiden van het land kon er in diverse provincies zelfs niet gestemd worden door boycotacties van de oppositie, die al maanden het ontslag eist van premier Yingluck Shinawatra.

Volgens de kiescommissie kon er in totaal in 42 van de 375 kieskringen geen stem worden uitgebracht. Daarmee staat vast dat het parlement, zonder bijkomende verkiezingen, geen inaugurele zitting kan houden. Bij opening van het nieuwe parlement moet volgens de Thaise wetgeving immers minstens 95 procent van de 500 volksvertegenwoordigers aanwezig zijn.

De oppositie staat vooral sterk in Bangkok en de zuidelijke provincies. Al maanden eist die oppositie het ontslag van premier Yingluck Shinawatra. De betogers willen dat zij opstapt omdat ze slechts een marionet zou zijn van haar broer, ex-premier Thaksin Shinawatra, die sinds 2008 in ballingschap leeft om te ontsnappen aan een celstraf voor machtsmisbruik.

Vier doden

Zaterdag vlogen in Bangkok aanhangers en tegenstanders van de regering elkaar in de haren. Er werd geschoten en minstens zes mensen raakten gewond, onder wie een Amerikaanse fotograaf. 

Zaterdagavond kwamen in het uiterste zuiden van Thailand, in de provincie Pattani, wel nog drie soldaten en een ambtenaar om nadat ze met hun voertuig over een bermbom reden. De slachtoffers waren op weg om een stembureau klaar te maken. Officiële instanties ontkennen wel enig verband met de verkiezingen.

Een journalist van het Franse persagentschap AFP getuigde over verschillende ontploffingen. Het leger en politiediensten zijn massaal op de been, maar gebruikt vooralsnog geen geweld om de twee partijen uit elkaar te houden.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Thailand ondertussen verstrengd. Het reisadvies is niet negatief maar Buitenlandse Zaken maant Belgen in Thailand toch aan om Bangkok te vermijden.

Gisteren liet Buitenlandse Zaken al verstaan dat de Belgische ambassade in Thailand openblijft en een normale dienstverlening verzekert.