Vier Belgen voor rechter in geval internationale vogelsmokkel
(archiefbeeld) Foto: belga/afp

Een man uit Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen) zou mogelijk de drijvende kracht zijn in een zaak van internationale vogelsmokkel. Met de vogelsmokkel zou een bedrag van 800.000 euro zijn gemoeid. Maandag start het proces tegen vier Belgen. Dat meldt De Redactie.

Drie jaar geleden betrapte de politie in de Spaanse provincie Extramadura enkele mannen die nesten van roofvogels afschuimden op zoek naar eieren. Ook in andere Europese landen vonden dergelijke feiten plaats. De eieren werden uitgebroed en de vogels werden doorverkocht voorzien van valse documenten. De opbrengst van dit handeltje zou rond de 800.000 euro draaien.

Tony Van Herentals van de federale politie schrikt niet van dat bedrag. ‘Er zijn vogels die makkelijk vijf tot zevenduizend euro of zelfs meer waard zijn.’ Maandag gaat het proces van start in Gent tegen vier beklaagden. Hoewel het gaat om een miljardenhandel, zijn dit soort processen in ons land eerder een zeldzaamheid.

Voor onze politiediensten vormt de handel in zeldzame beschermde vogels en plantensoorten geen prioriteit. Van Herentals geeft aan dat er in België slechts 2 mensen voltijds rond deze materie werken. ‘Voor heel België veel te weinig’, zegt de politieman.