NSA hackt Belgische cyberprof
Foto: epa
De Belgische professor Jean-Jacques Quisquater (67), een internationaal expert in het beveiligen van data, is gehackt. En net zoals bij de Belgacomhacking wijzen alle sporen in de richting van de Amerikaanse geheime dienst NSA en zijn Britse tegenhanger GCHQ. Zo staat in de ochtendkrant van De Standaard.

Er is dus een nieuw Belgisch luik in het NSA-spionageschandaal. Het federaal parket, dat de hacking van Belgacom onderzoekt, bevestigt dat het een dossier heeft geopend. Quisquater zelf diende ook een klacht in bij het gerecht.

NSA-klokkenluider Edward Snowden zei deze week nog in een interview met de Duitse zender ARD dat de NSA zich in haar spionageactiviteiten niet enkel richt op wat van belang is voor de Amerikaanse nationale veiligheid – zeg maar de ‘war on terror’ – maar dat ze ook bedrijven en particulieren viseert.

Het lijkt erop dat de Belgische justitie nu met de zaak-Quisquater kan aantonen dat wat Snowden zegt niet zomaar uit de lucht is gegrepen. Voor zover bekend is het ook de eerste keer dat de naam van een privépersoon opduikt als slachtoffer van hacking in het NSA-dossier.

Interessant doelwit

De hacking van Quisquater kwam volgens bronnen van De Standaard aan het licht tijdens het onderzoek naar de recente hacking bij Belgacom. De speurders zouden achterhaald hebben dat met gelijkaardige malware of dezelfde techniek als die waarmee Belgacom werd besmet, ook een hacking is uitgevoerd op de computer van Quisquater.

Dat net professor Quisquater het slachtoffer zou zijn geworden van NSA-hacking, hoeft niet echt te verwonderen Quisquater is een gerespecteerde professor cryptografie aan de UCL in Louvain-La-Neuve. Hij is een wereldautoriteit op vlak van cryptografie, en daarom een interessant doelwit. Er valt geen chipkaart te bedenken of er zit wel ergens een stukje beveiligingstechnologie in die de UCL-professor mee heeft bedacht. 

De besmetting zou ongeveer een half jaar oud zijn. Met behulp van een vervalste uitnodiging voor de sociale netwerksite LinkedIn besmetten ze het systeem van de professor.

Lees het uitgebreide verhaal in de ochtenkrant

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in