Thaise kiescommissie angstvallig op zoek naar personeel voor stembureaus
Foto: EPA

De Thaise kiescommissie is twee dagen voor de verkiezingen nog koortsachtig op zoek naar personeel om de stembureaus te bemannen. Hoewel er nog 44.000 functionarissen nodig zijn, maakt de kiescommissie zich sterk dat de verkiezingen doorgaan zoals gepland. Dat schrijft de Bangkok Post.

Thailand is momenteel in de greep van enorme politieke spanningen en twee dagen voor de vervroegde verkiezingen die paal en perk moeten stellen aan de onrust in het land, klinken de vragen steeds luider of die stembusgang daadwerkelijk kan plaatsvinden op het beoogde tijdstip, zondag 2 februari.

De Thaise wetgeving leert ons dat er in ieder stemlokaal negen functionarissen aanwezig dienen te zijn om 8:00 uur plaatselijke tijd vooraleer het stemlokaal geopend mag worden. Stemmen kan tussen 8:00 en 15:00 uur plaatselijke tijd in 93.305 stembureau’s over het hele land. Eén probleem: de Thaise kiescommissie komt personeel tekort om die kieslokalen te bemannen, zo’n 44.000 functionarissen om precies te zijn.

Vooral in de zuidelijke provincies is de situatie penibel. Daar ontbreekt in 90 procent van de stemlokalen het vereiste aantal kiesfunctionarissen, zeggen Pravich Rattanapien en Somchai Srisutthiyakorn van de kiescommissie. In de provincies Songkhla en Surat Thani staat er zelfs helemaal niemand geregistreerd als personeel.

De situatie is zelfs zo dramatisch dat de kiescommissie reeds het idee opperde om diegenen die het eerst komen opdagen om hun stem uit te brengen, meteen te bombarderen tot kiesfunctionaris. Of vroege kiezers in het licht van het huidige geweld gecharmeerd zullen zijn door dat voorstel is nog maar de vraag.

Afgelopen weekend barricadeerden woedende betogers stemlokalen waar reeds een eerste stembusgang werd georganiseerd. Tijdens het overleg tussen de kiescommissie en premier Yingluck Shinawatra op dinsdag werd er geschoten vlakbij de plaats waar de premier zich met haar gevolg bevond. Daarbij raakten een demonstrant en de schutter gewond.

Geen stembussen, geen stemformulieren en niemand om voor te stemmen

Dat is niet het enige probleem waar de kiescommissie zich mee geconfronteerd ziet. De commissie moet ook dringend een oplossing vinden voor de distributie van de officiële stembussen en stemformulieren die geblokkeerd worden door de oppositie.

Die officiële en wettelijk verplichte benodigdheden bevinden zich in centrale postkantoren in de provincies Chumphon, Nakhon Si Thammarat en Songkhla. Die postkantoren worden sinds donderdag omsingeld door oppositieleden die de verkiezing proberen te boycotten. In het zuiden werden alle formulieren en stembussen wel zonder problemen geleverd, maar zoals gezegd ontbreekt daar dus het vereiste personeel.

Bantherng Watcharasereekul, hoofdverantwoordelijke om de verkiezingen in Phatthalung in goede banen te leiden, heeft al laten verstaan dat hij nooit gelooft dat de verkiezingen op zondag gehouden kunnen worden door alle problemen met personeel en de levering van de officiële stembenodigdheden.

Nog in 28 kiesdistricten in acht zuidelijke provincies werd het kandidaten die een parlementszitje beogen, bemoeilijkt om zich te laten registreren. Mochten er dan al kiesformulieren zijn, er is dus niemand om op te stemmen.

Chaos troef

Twee dagen voor de verkiezingen in Thailand is het dus chaos troef. De oppositionele krachten die het vertrek van premier Shinawatra eisen voeren hun acties bovendien nog op. De commissie stelde eerder voor om de stembusgang uit te stellen, vanwege de felle anti-regeringsprotesten in de hoofdstad Bangkok. De kiescommissie vreest immers voor geweld tijdens de verkiezingsdag.

Toch houdt de kiescommissie vast aan haar voornemen om de vervroegde verkiezingen in meer dan 66 provincies zondag te laten plaatsvinden. De commissie wordt daarin gesteund door de extra veiligheidstroepen die zondag de kiesbureaus moeten bewaken. In Bangkok krijgen de 5.000 militairen die de onrust moeten bedwingen extra mankracht. Zij vormden al een versterking voor de 10.000 politieagenten die instaan voor de veiligheid.

Kolonel Winthai Suwaree, woordvoerder van het leger, stelde dat soldaten klaar staan om stembureaus te beschermen. Hij voegde daar wel in één adem aan toe dat er niet gewapenderhand zal ingegrepen worden om conflicten tussen anti-regeringsgroepen en mensen die willen stemmen, te beëindigen.

Voor de zekerheid heeft de kiescommissie wel een tweede verkiezingsdag afgekondigd op 2 maart voor al wie problemen ondervond om zijn stem uit te brengen.

Vlekkeloze verkiezingen lijken utopie

In het licht van de huidige politieke situatie in Thailand heeft de overheid er alle baat bij dat de parlementsverkiezingen zo vlekkeloos mogelijk verlopen. Premier Shinawatra schreef die verkiezingen uit in de hoop paal en perk te stellen aan alle demonstraties die Thailand in een steeds zwaardere greep houden. De oppositie boycot echter de verkiezingen en eist het vertrek van de premier.

Oppositieleider Suthep Thaugsuban wil eerst politieke hervormingen doordrukken om de invloed van de omstreden oud-premier Thaksin Shinawatra, de broer van premier Yingluck, in te dijken. Verwacht wordt dat Yingluck de verkiezingen van zondag met de vingers in de neus wint.

In de laatste dagen vielen door schietpartijen en bomaanslagen 10 doden en enkele honderden gewonden. Een vlekkeloos verloop van de verkiezingen lijkt dus meer en meer een utopie.