N-VA strikt VRT-presentatrice Manuela Van Werde
Manuela Van Werde Foto: © VRT - Lies Willaert

N-VA heeft in aanloop naar de verkiezingen nog een bekende naam gestrikt. VRT-presentatrice Manuela Van Werde zal op de Vlaamse lijst in Antwerpen staan. Haar definitieve plek wordt pas volgende week bepaald op het provinciaal kiescollege. Dat bleek vrijdag in Antwerp Expo, waar de Vlaams-nationalisten hun confederalismecongres op gang trapten. Drie kersverse N-VA’ers beten de congresspits af.

In haar toespraak op het congres verzette Manuela Van Werde, Klara-presentatrice en voormalig reportagemaker van Vlaanderen Vakantieland, zich opvallend fors tegen de 'verkettering' van Vlaams-nationalisten. 'Overal in de wereld waar mensen in een onrechtvaardige, ondemocratische staatsorganisatie leven, roepen ze om autonomie. Toch logisch dat wij dat ook doen in deze vergrendelde Belgische staat', zo trok ze een markante vergelijking.

Meteen gaf ze ook antwoord op wat volgens haar de typische vragen zouden zijn vanuit de media. 'Ja, ik ken de Vlaamse Leeuw, het gebed voor het vaderland en zelfs Waar Maas en Schelde vloeien', aldus de Klara-presentatrice, die in het huidige cultuurlandschap alvast het bewijs ziet dat 'splitsen werkt'.

Intussen bekijkt de VRT of Van Werde moet worden vervangen. Volgens het reglement mogen personeelsleden die op een lijst staan alleszins niet 'zichtbaar of hoorbaar' meewerken aan informatieve programma's. Van Werde stelde de omroep pas vrijdag op de hoogte.

Van Werde presenteert 'Espresso', op weekdagen tussen 6 en 9 uur bij Klara. Komende week heeft ze vakantie en wordt ze sowieso vervangen, door Sieglinde Michiel.

Hoe het daarna verder moet, wordt bij de omroep nog bekeken, onder meer met de manager beroepsethiek. 'Personeelsleden mogen tijdens de verkiezingsperiode hoe dan ook niet op zichtbare of hoorbare wijze meewerken aan informatieve programma's', zegt woordvoerder Stijn Ombelets.

De vraag is wanneer die verkiezingsperiode dan precies begint. Als daarvoor de zelf opgelegde sperperiode wordt genomen, gaat ze pas in op 7 april. Indien Van Werde ook effectief verkozen wordt, kan ze met politiek verlof.

'Uitpersen middenklasse'

Op het congres werd de ondernemersflank afgedekt door Herman De Bode, voormalig consultant bij McKinsey en lid van de adviesraad bij de denktank Itinera. Als kersvers N-VA-lid toonde hij zich overtuigd van de N-VA-voorstellen. Hem lijken ze 'de enige manier om uit de crisis te geraken, om op een duurzame manier economische groei te bereiken, om onze sociale zekerheid financieel te redden, armoede te bestrijden en een gedegen sociaal beleid te voeren'.

De Bode haalde als volleerd N-VA'er uit naar 'het uitpersen van de middenklasse' door de regering-Di Rupo en de verdachtmakingen tegen 'al wie werkt, spaart of onderneemt'. Om opnieuw aan te sluiten bij de topregio's van Europa, ziet hij alvast heil in N-VA-voorstellen als een algemene lastenverlaging en het bevriezen van de overheidsuitgaven.

Afsluiten deed Peter De Roover, ere-voorzitter van de Vlaamse volksbeweging. N-VA is voor hem 'niet ideaal of perfect', maar ligt wel 'met straatlengtes voorsprong de meest boeiende, de meest uitdagende van het hele aanbod'. Dat N-VA bovendien al wel eens als staatsgevaarlijk bestempeld wordt, trok hem naar eigen zeggen helemaal over de streep.