Tine Van Rompuy duwt PVDA-lijst
Tine Van Rompuy, zus van CD&V’ers Herman en Eric Foto: BELGA

Tine Van Rompuy, zus van Europese Raadsvoorzitter Herman en Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy, duwt bij de komende verkiezingen in Vlaams-Brabant de kamerlijst voor de PVDA+. Eric Van Rompuy staat op plaats drie op de CD&V-kamerlijst in Vlaams-Brabant.

De lijst van PVDA+ wordt getrokken door Sander Vandecapelle (26). De PVDA-lijst voor het Vlaams parlement wordt aangevoerd door Line De Witte (25). Dat is donderdag tijdens een persontmoeting in Leuven bekendgemaakt.

Algemeen werd verwacht dat Tine Van Rompuy een van beide lijsten zou aanvoeren. Ze wees er donderdag echter op ‘dat in de partij een hele rij nieuwe mensen, mannen en vrouwen, klaar staan om de partij te vernieuwen, te verjongen en te leiden’. 

De verjonging is opmerkelijk. Eerder had PVDA aangekondigd dat de piepjonge Jos D’Haese (21) de Vlaamse lijsttrekker in Antwerpen wordt. Dat brengt het aantal twintigers bovenaan de lijsten op drie.

Van Rompuy wil de jongelingen in Vlaams-Brabant 'opvangen' door hen te coachen. Naar analogie met het PVDA-voorstel over de ‘fakkelbanen’: ouderen geven op het werk de fakkel door aan jongeren die ze opleiden. Van Rompuy stond al enkele keren als onafhankelijke op kieslijsten van de PVDA, maar werd vorig jaar partijlid.

Leuvenaar Sander Vandecappele is coördinator van een buurthuis van de vzw Cosmos. Hij wees erop dat de PVDA de enige partij is die van armoede een speerpunt maakt. Line De Witte voert onderzoek aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven naar pensioenen en armoede bij ouderen. 'Iedereen beseft dat een stem voor de PVDA niet langer een verloren stem is', zei ze.